Inlägg

Visar inlägg från maj, 2024

Statyn föreställande Franklin D Roosevelt i Oslo

Bild
 I hamnen i Oslo sitter den amerikanske presidenten Franklin Delano Roosevelt  staty med utsikt över hamnen. Statyn är ett minne av den hjälp USA gav det ockuperade Norge under Andra Världskriget. Monumentet invigdes 1950 och är ett verk av konstnären  Stinius Fredriksen.  Under kriget flydde den norska drottningen Marthe Norge och fick då amerikansk hjälp och till och med husrum i Vita huset under en period.. Marthe och presidentens änka Eleanor Roosevelt har båda dedikerat statyn tilld en vänskap de utvecklade..

Statyn föreställande Don Bosco i katedralen i Brasilia

Bild
 I  katedralen i Brasilia  står den här statyn som väger två ton och är karvad av skulptören Mauro Baldasari. Den föreställer stadens skyddshelgon  Don Bosco. Giovanni Bosco  föddes i det som kom att bli Italien 1815 och verkade större delen av sitt liv som katolsk präst och undervisare i Turin. Han är känd för sitt arbete med ungdomar med sämre förutsättningar. I det arbetet blev han också en anhängare av en mindre disciplinerad, mer preventiv pedagogik. Han avled 1888 och blev senare kanoniserad av påven. Att han står staty här i Brasilia beror främst på att han vid ett tillfälle ska ha drömt om en ny stor civilisation som skulle uppstå mitt i Brasilien. Den profetian anses i Brasilien syfta på Brasilia som ju byggdes som en ny stad i ett tidigare rätt öde område. Därför är han särskilt ansedd här och anses som stadens skyddshelgon. 

De bosniska muslimernas minnesmärke i Jajce

Bild
För trettio år sedan rasade ett krig på Balkan när det gamla Jugoslavien upplöstes. Hårdast drabbat var Bosnien-Hercegovina där ortodoxa serber, katolska kroater och bosniska muslimer (ibland kallade bosniaker) som en gång levt sida vid sida hamnade i en blodig konflikt med krig och folkmord som följd. I Bosniens famla medeltida huvudstad  Jajce  finns två minnesmärken över de stupade. Ett är för kroaterna och det andra är detta för stadens muslimer. Trots att de två grupperna slogs tillsammans mot serberna som ockuperat staden är såren av tidigare konflikter fortfarande så stora att de ar separata minnesmärken på varsin sida av huvudgatan. Serberna är i dag mindre än två procent av stadens befolkning och ses som angriparen av de andra. Det muslimska minnesmärket pryds av de liljor som också återfinns i landets vapen. 

Biskopsgården i Strängnäs

Bild
 I området kring  Strängnäs domkyrka  ligger den vackra Biskopsgården som är tjänstebostad för biskopen i Strängnäs stift. Biskopsgården byggdes mellan åren 1648-1650 när biskop  Johannes Matthiae,  som tidigare varit lärare åt drottning Kristina, ville ha en mer ståndsmässig bostad. Fram till år 1882 var gården ett vitkalkat hus med små fönster. Biskop  Theodor Strömberg lät måla huset i rosa och utsmyckade fasaden med krusiduller. Det är i denna skepnad vi ser Biskopsgården idag.

Ärkeängeln Mikaels kyrka i Tryavna

Bild
 Legenden säger att de bulgariska kungarna av ätten Attenavitsi efter att ha gått segrande ur slaget vid Tryavnapasset år 1190 byggde tre kyrkor tillägnade ärkeängeln Mikael. En av dessa ska vara denna kyrka i Tryavna , men historiska och arkeologiska studier har aldrig lyckats belägga detta. Sant är i alla fall att det låg en kyrka tillägnad ärkeängeln Mikael på denna plats på 1700-talet. Den brändes ned i ett fientligt angrepp på 1790-talet som finns dokumenterat men återuppbyggdes efter 39 dagar. En helt ny kyrka började dock byggas i samband med att det närliggande klocktornet   stod färdigt 1814 (ej att förväxla med kyrkans eget torn). Den nya kyrkan från 1815 är den som idag står på platsen och ska på insidan vara gjord med dekorationer i trä. 

Samlingen med konst av František Kupka vid museum Kampa

Bild
 I gårdagens inlägg skrev jag om det underbara konstmuséet  Museum Kampa  i Prag. Grunden i den permanenta utställningen är den konstsamling som Jan och Meda Mladek skänkt och den viktigaste delen av denna, som rymmer flera våningar i muséet och består av totalt 215 målningar, är samlingen av konst av den tjeckiske konstnären  František Kupka. František Kupka föddes 1871. Han är en av 1900-talets mest framstående centraleuropeiska konstnärer och en pionjär inom abstrakt konst. Till skillnad från många av sina samtida inom den genren som Hilma af Klint eller Ivan Kandinsky så målade Kupka från början ganska raka figurativa målningar. Genom sitt konstnärskap kom han dock mer och mer att intressera sig för abstraktioner, färger, former och geometri. Hans utveckling, som kan följas i muséets stora samling, gick till allt mer abstrakta verk. Mot slutet av sitt liv ansåg Kupka att all form av avbildande figurativ konst var en styggelse. Konstens uppgift var att förmedla kä...

Museum Kampa

Bild
 På den lilla Kampaön i centrala Prag ligger ett helt underbart litet konstmuseum som kort och gott heter  Museum Kampa . Muséet koncentrerar sig på modern konst (men i en väldigt bred bemärkelse, när jag var dör fanns en utställning om modedesign) av konstnärer från Centraleuropa. Muséet öppnade 2003 och grundarna var Jan och Meda Mladek  vars imponerande konstsamling fortfarande utgör grunden i den permanenta utställningen. Främst i denna konstsamling är verk av den intressante konstnären František Kupka men den är så omfattande och spännande att den får ett eget inlägg. Den sista bilden är en liten teaser av en tidig tavla av Kupka. Muséet visar också tillfälliga utställningar. När jag var där förra hösten fanns skulpturen Plats för familjen av den samtida konstnären Adam Velisek på gården och även en utställning av konstnären Jan Hendrych  (tredje bilden) och den ovan nämnda utställningen om modedesign.

Klocktornet i Tryavna

Bild
 Ett av de viktigaste kulturella minnesmärkena i den lilla staden  Tryavna  i Bulgarien är det här klocktornet. Klocktornet byggdes 1814 och har en klockmekanism från året därpå. Legenden säger att stadens kvinnor fick sluta ära sina traditionella huvudbonader när tornet byggdes (även om jag inte riktigt förstår hur det påverkade byggnationen). Klockmekanismen tillverkades av  Kancho och Gencho Radoslavovi och installerades alltså 1815. På 1970-talet kopplades en bandspelare till klockverket som spelade en melodi med ciss regelbundenhet.

Defenestrationen i Prag

Bild
 I dag, den tjugotredje maj, är det 406-årsdagen av en av de viktigaste händelserna i Europas historia: den s.k. defenestrationen i Prag . Denna händelse år 1618 kom nämligen att bli startpunkten för det trettioåriga kriget. Bakgrunden till kriget var på sätt och vis en konflikt rörande makten över tanken. Det tysk-romerska riket som dominerat centrala Europas karta sedan 1000-talet var egentligen en sorts federation av småstater som valde en gemensam kung och kejsare. Mellan kejsaren och de lokala kurfurstarna rådde en ständig lågintensiv dragkamp om makten över smårikena. Denna stegrades med reformationen. När reformatorer som Martin Luther hävdade att den världsliga makten också skulle ha kontroll över kyrkan och att påven inte var kyrkans överhuvud var det många furstar som lyssnade och såg sin chans, Gustav Vasa i Sverige var je n sådan furste. Kejsarmakten, som historiskt haft sina egna strider med påven, höll dock fast vid katolicismen och värnade denna. Givetvis ville kejsa...

Statyn av drottning Maud

Bild
 I entrén till den kungliga trädgården, precis intill  Slottsplassen , i Oslo står denna ganska enkla granitskulptur. Den är ett verk av konstnärinnan Ada Madsen och avtäcktes av kung Olav V år 1959. Den föreställer hans mor, drottning Maud av Norge .  Maud var dotter till den brittiske kungen Edvard VII  och var prinsessa av Wales innan hon gifte sig med prins Carl av Danmark , yngre bror till kronprinsen. När Norge bröt unionen med Sverige 1905 beslutades att landet skulle förbli en monarki men bryta med ätten Bernadotte. Carl erbjöds den norska kronan och accepterade denna under det nya namnet Håkon VII  och så blev Maud drottning av Norge. Hon dog i Storbritannien av hjärtsvikt efter en operation 1938.

Bellmansutställningen på Stora Henriksvik

Bild
 Det lilla cafét Stora Henriksvik  på Långholmen i Stockholm har också en liten Bellmanutställning tillägnat visdiktaren Carl Mikael Bellman . Bellman är ju en av våra mest kända visdiktare som fortfarande sjungs och älskas. Hans sånger som blandar vardagsrealism med mytologi är välkända och hans kopplingar till kung Gustav III och societeten i Stockholm i slutet av 1700-talet likaså. Bellman var bland annat vän med spinnhusdirektören Hans Hansson Björkman som bodde på fängelseön Långholmen (kvinnofängelset kallades för Spinnhuset) och besökte ön ibland. Huset som i dag är Stora Henriksvik var då en sjötull där man betalade tull på varor fraktade till Stockholm (och den har Bellman också med i sin diktning). På den lilla utställningen kan man läsa mer om Bellman och de karaktärer han fyller sina epistlar med som urmakare Fredman, Ulla Winbladh, Mowits och fader Berg och om de verkliga personer som inspirerade dem. Utställningen är gratis och kan besöka när man besöker cafét.

Partihuset i Sofia

Bild
 Den här byggnaden ligger i Sofia och är en del av ett komplex av byggnader som kallas Largo . Dessa anses vara ett av de främsta exemplen på socialistisk klassicism i sydöstra Europa. Själva byggnaden kallas oftast "partihuset" då det under Bulgariens kommunistiska period var högkvarter för det styrande kommunistpartiet. Området bombades under Andra Världskriget och 1951 beslutades att det skulle städas upp och nya hus byggas, ett arbete som påbörjades året därpå. Arbetet med partihuset skedde i ett arkitektteam under ledning av  Petso Zlatev och huset stod färdigt 1956. Under kommunisttiden fanns en utsmyckning som efter 1989 togs bort. Mest känd är naturligtvis den stora röda stjärna som prydde taket (i dag finns den på  muséet för konst från den socialistiska perioden ) som efter kommunismens fall ersattes med en flaggstång med den bulgariska flaggan. Åren 2020-2021 användes kommunistpartiets gamla högkvarter tillfälligt av den bulgariska nationalförsamlingen.

Kvinnofiguren på Cervantesmonumentets baksida

Bild
 Spanjorerna är mycket stolta över Miguel de Cervantes , författare till Don Quijote  som räknas som den första romanen och den moderna spanska litteraturens startpunkt. I Madrid finns  Cervantesmonumentet  som jag tidigare har skrivit om. I fronten sitter Cervantes med en bok ovanför statyer över riddaren Don Quijote och hans väpnare Sancho Panza. På baksidan sitter en kvinna med en bok. Vem var kvinnan? Det finns ingen uppenbar kvinnlig protagonist i Cervantes verk, Dulcinea  del Toboso är mest en romantisk fantasi hos riddaren om än med verkliga rötter och liknar inte alls figuren. Ett tag funderade jag på om det kunde vara drottning Isabella men hon måste ha varit död när Cervantes skrev sin roman och jag har aldrig hört om någon koppling mellan dem. Det visade sig att svaret är enklare än så. Den läsande kvinnan är helt enkelt en allegori över den spanska litteraturen i sig. Hon sitter ovanför en fontän där de latinamerikanska staternas vapensköldar finns...

S:t Matteus inspiration

Bild
 Netflix släppte nyligen tv-serien Ripley baserad på Patricia Highsmiths bok om mördaren Tom Ripley. Ripley försöker lära sig uppföra sig som en rik och belevad person och får då lära sig att man ska se barockmålaren Caravaggio.  I en scen går Ripley till kyrkan  San Luigi dei Francesi  för att se en av de tre stora tavlor av Caravaggio som föreställer scener ur evangelisten Matteus liv och som hänger i Contarellikapellet.  Jag har också sett denna svit och även om barockkonst kanske inte är det som tilltalar mig mest så är särskilt tavlan S:t Matteus inspiration  ett imponerande verk. Tavlan föreställer Matteus som sitter och skriver (sannolikt på evangeliet) och ovanför honom svävar en ängel som inspirerar honom. Den beställdes som en del av en svit med de två andra tavlorna i kapellet av den franske kardinalen  Matteo Contarelli  och målades 1602. Caravaggio gjorde ursprungligen en annan tavla (Matteus och ängeln) som refuserades och om förstö...

Slottsplassen i Oslo

Bild
 I dag är det den sjuttonde maj, eller "syttende mai" som norrmännen säger, Norges nationaldag. Det är den dag så norrmännen tar med sig barn och flaggor och ställer sig längs med gatan  Karl Johan  och fyller denna ändå upp till Slottsplassen utanför det kungliga slottet i Oslo där kungen vinkar från slottets balkong. Slottet i Oslo uppfördes faktiskt just för den svensk-norske kungen Karl Johan (alltså Jean Bernadotte). Det började byggas år 1824, alltså i år för 200 år sedan, och stod färdigt 1825. Slottet, slottsparken och torget framför ritades av arkitekten Hans Listow. Mitt på torget står en stor ryttarstaty i brons föreställande den förste kungen av ätten Bernadotte som i Norge har namnet Karl III Johan (i Sverige använder vi ju, något felaktigt, ordningsnumret XIV). Statyn är ett verk av skulptören  Brynjulf Bergslien  och har stått utanför slottet sedan 1875.

Stadsmurarna i Avignon

Bild
 Avignon har långa och välbevarade medeltida stadsmurar. På sina ställen är de förändrade och delvis demolerade som vid den nuvarande stadsporten  Porte de la Republique  men i stort sett är detta en fantastisk medeltida befästning även om de gamla vallgravarna inte är bevarade. Redan under den romerska perioden fanns det stadsmurar runt den på den tiden betydligt mindre staden men denna finns inte bevarad. Faktum är att trots murar och befästningar så har staden fallit flera gånger. På 1200-talet erövrade den franske kungen Avignon, rev de gamla murarna och fyllde vallgravarna. Efteråt byggde man upp nya murar. Den stora befästningen med de nuvarande murarna skedde på 1300-talet och sammanföll med att påven slog sig ner här i exil från Rom. Som säte för Kristi jordiska ställföreträdare behövde staden förstås ett rejält försvar. De 4 330 meter långa murarna innesluter ett område om 151 hektar. och de har alltså överlevt påvens vistelse med ett flertal sekler.

Placa Sant Jaume

Bild
 Placa Sant Jaume  är Barcelonas politiska hjärta. Detta torg flankeras av två imponerande byggnader med rötterna i medeltiden och renässansen som fortfarande styr katalanernas liv, Barcelonas stadshus och den katalanska regeringens säte,  Palau de generalitat . Platsen var centrum redan i det gamla romerska Barcelona när ett tempel tillägnat Augustus stod här, Torget fick sitt nuvarande utseende vid en renovering 1823. Båda de dominerande byggnaderna har rötterna i medeltiden och var redan då mäktiga institutioner. De är placerade här på grund av platsens historiska betydelse. Stadshuset, efter ritningar av arkitekten Arnau Bargués,  uppfödes mellan 1399 och 1402 och var då säte för  Consell de Cent som då styrde staden. Den nuvarande fasaden av  Josep Mas i Vila ritades på 1800-talet. Mitt emot står Palau de generalitat, också det i en byggnad från 1400-talet. Här sitter den katalanska provinsregeringen. Det här är inte bara ett vackert torg, det är ocks...

Kanalerna i Malmö

Bild
 Man kanske inte i första hand tänker på Malmö som en kanalstad men faktum är att här finns ett flertal kanaler med broar vilket gör staden vacker att promenera runt i. Redan på medeltiden omgärdades Malmö av ett dike som dock mest var en juridisk gräns för att markera stadens gränser. Danskarna hade under många år planer på fortifikation och byggde delvis stadsmurar och förstärkta vattendiken. När landskapet Skåne erövrades av svenskarna på 1650-talet så ville de nya herrarna förverkliga planerna på riktigt. Erik Dahlberg ritade ett betydande fästningsverk som förverkligades under de kommande åren och till denna hörde även vallgravar.  Efter att Sverige förlorat sin stormaktsställning så var fästningen inte lika viktig och den revs 1804. Staden kunde då expandera. Den yttre vallgraven förvandlades till dagens kanal. Med industrialismen flyttades stadens industriella centrum utåt vattnet och kanalerna förlorade ekonomiskt i betydelse. Nya broar anlades och blev den trevliga pr...

Akers Brygge och Tjuvholmen

Bild
 Oslo ligger vackert vid Oslofjorden och stora delar av staden ligger vid vattnet. På senare år har det också inneburit en spännande stadsutveckling invid vattnet. Området kring Pipervika med strandpromenaden Akers Brygge och Tjuvholmen är ett bra exempel på detta. Området där Akers Brygge l igger idag var en gång varvsområde för Akers Mekaniske Verksted men denna lades ned 1982. Under 1980- och 1990-talen byggdes dagens område ut i fyra etapper, den sista stod färdig 1998. Området består i dag av butiker, restauranger och har ett levande båtliv. Längst ut i promenaden går broar över till Tjuvholmen , ett ännu nyare område med nyskapande arkitektur och mycket konst, både i form av flera konstgallerier, offentlig konst och AstrupFernley-muséet  (som jag dock inte hade tid att se vid mitt senaste besök i Oslo.

Jarmila - Sittande flicka

Bild
 I parken Kampa  på den lilla ön med samma namn i den tjeckiska huvudstaden Prag finns denna staty av en sittande flicka kallad Jarmila. Skulpturen är ett vek av den tjeckiske skulptören  Jan Hána . Hána var inspirerad av en dikt av poeten  Karel Hynek Mácha  i vilken en flicka Jarmila sitter längtande på en klippa vid en sjö, Det sägs att Hàna besökte sjön flera gånger under arbetet med statyn som han skulpterade 1958. Den ställdes ut som offentlig konst första gången  i en skogsdunge vid floden Vlatava. Det är sannolikt att Hâna hade tänkt sig den vid sjön men så kom det alltså inte att bli. Under de första åren vandaliserades den och skadades av vattnet så den flyttades 1965 till sin nuvarande plats i Kampaparken. Den renoverades 1977. När jag besökte parken på hösten 2023 hade någon satt en blomsterbukett på statyn vilket är lite gulligt,

Sevärda platser i Malmö

I dag går Eurovision Song Contest av stapeln i Malmö. Trots alla kontroverser kring programmet så ger det .mig anledning att återigen lista några intressanta platser i staden. Det historiska och politiska centrum i Malmö är  Stortorget . Här finns också ett av Sveriges äldsta  apotek  och det roliga konstverket  Optimistorkestern . Vid det närliggande Lilla torg finns den  Hedmanska gården , en välbevarad korsvirkesgård som i dag bland annat hyser ett designmuseum. Ett annat trevligt museum i staden är förstås  Malmö konsthall . Vill man ge sig utanför stadskärnan så är ett besök i  Limhamn  att rekommendera. Här finns både finare äldre bebyggelse och spännande ny arkitektur.

Cecilie - kvinna med obotlig bröstcancer

Bild
 Mitt i centrala Oslo, mellan kungliga slottet och Stortinget, med ryggen mot  Karl Johans gate  och framför fontänen Spikersuppa står sedan 2022 denna staty av en kvinna med bara ett bröst. Statyn är gjord av konstnären Håkon Anton Fagerås för att uppmärksamma bröstcancer och forskningen kring denna. Modellen för statyn hette Cecilie Flatval. Hon diagnosticerades med obotlig bröstcancer till följd ac metastaser när hon var 42 år gammal. Hon ställde själv upp på att delta i ett projekt tillsammans med den norska Brestkräftföreningen  för att uppmärksamma situationen för sig själv och tusentals andra. De gjorde en bok, en dokumentärfilm och den här statyn. Cecilie hann se dem färdiga innan hon gick bort i april 2023.

Tio relativt okända resmål i Europa

 I dag, den nionde maj, är det Europadagen och vad passar väl bättre än att lista några intressanta men tyvärr underskattade resmål på vår kontinent. Jag listar dem i stigande ordning men det är förstås en subjektiv lista som dessutom kan ändras från dag till dag. 10.  Rotterdam  är Nederländernas näst största stad och Europas största hamnstad. Alla reser till Amsterdam men Rotterdam med sin nydanande arkitektur är minst lika intressant. 9. Lützen var platsen för Gustav II Adolfs fall men få svenskar har nog besökt platsen. Det är synd för här finns ett litet kapell och till och med en seglivad, men felaktig, föreställning att platsen är svenskt territorium. 8. El Escorial  är ett världsarv och kungligt slott utanför Madrid som borde vara lika känt som Versailles. Här ligger bland annat kejsaren Karl V begravd. 7. Hotell Jalta i Prag hyser ett spännande museum över kalla kriget i sin källare. Muséet var en gång en bunker tänkt att användas vid krig 6,  Matera ...

Monument över Alberto Vio

Bild
 I Venedig står den här statyn föreställande en man som står med två barn, det ena bär han i armen och båda klamrar sig hårt fast vid mannen, Statyn är faktiskt ett monument över en lokal hjälte men också över andra hjältar ur landets armé. Alberto Vio  var en lokal fiskare som under en översvämningskatastrof 1951 räddade många människor ur floden Po. Det lustiga är dock att monumentet, en bronsstaty på plint av konstnären Augusto Benvenuti.  är äldre än så. Den restes redan 1885 och var ursprungligen en hyllning till de män från armé och flottan som bistod när Po svämmade över 1882. Det föreställer alltså egentligen en soldat. Efter Alberto Vios insatser så kom monumentet också att förknippas med honom och bär hans namn.