U Fleku - historisk pub och bryggeri i Prag
I Prag finns en restaurang och ölhall som slår det mesta och som blivit ett traditionellt resmål för turister till den tjeckiska huvudstaden. Den första referensen till U Fleku (https://en.ufleku.cz/) som finns bevarad är från 1499 när Vít Skřemenec köpte byggnaden och startade ett ölbryggeri. Det är i dag ett av ett fåtal bryggerier i Centraleuropa som varit verksamma kontinuerligt i mer än 500 år.
Bild: Stina Morian
Bryggeriets restaurang erbjuder sittplats för mer än 1 200 gäster i åtta salar och en trädgård (oklart hur många av dessa platser som faktiskt går att använda nu under coronapandemin). Här serveras naturligtvis tjeckisk öl i mängder och i stora glas. Jag vill dock även slå ett slag även för den fantastiska maten. Det tjeckiska köket är inte känd för sin höga grad av raffinering men maten är alltid mycket vällagad och även om den är fet och stabbig så smakar den gott och bjuder alltid på en upplevelse. Det tjeckiska köket är helt enkelt en orättvist bortglömd pärla - och köket på U Flecu är en mästare på det.
En ölhall som varit med så länge har naturligtvis en historisk aura omkring sig. Restaurangen har under åren varit tillhåll för tjeckiska berömdheter ur alla samhällsklasser och har även blivit ett måste för många turister. Bryggeriet nationaliserades under kommunisttiden men sedan 1991 har ägarskapet återgått till familjen Brtnik som ägde den före nationaliseringen. Traditionerna från senmedeltiden lever alltså fortsatt vidare på U Fleku.
Kommentarer
Skicka en kommentar