Boston Common

 Boston Common är USA:s äldsta offentliga park. Marken ägdes från början av William Blaxton, den förste europé som bodde i Boston. År 1634 sålde han den till puritaner som hade grundat The Massachusetts Bay Colony. Den användes på den tiden för att låta kor gå på bete på allmänningen. Överanvändning ledde dock till att marken stängdes av för det ändamålet. en användes senare både för militära ändamål (av britterna före revolutionen) och som avrättningsplats. Sedan åtminstone 1830-talet har den dock fungerat som en offentlig park.


Det gör att Boston Common är en plats som verkligen känns genuint historisk, även om den också är en vacker park. Det är startpunkten för den trevliga historiska promenad som kallas Boston Freedom Trail osh som tar en genom framförallt befrielsekrigets historia, Flera minnesmonument bidrar till den historiska känslan.



Den femte mars 1770 uppstod ett bråk mellan yngre män ur civilbefolkningen och några brittiska soldater som ledde till en skottlossning som dödade fem personer. Händelsen är känd som The Boston Massacre (det finns anledning att återkomma till den i framtida inlägg). På Boston Common finns ett monument till minne av händelsen känd som The Boston Massacre Monument eller Crispus Attucks Monument (Attucks var en man av blandad afrikansk och amerikans ursprungshärkomst som var den förste att dö i massakern).


Parkman Bandstand från 1912 används vid utomhuskonserter och musikaliska arrangemang.




Här finns också två monument som minns inbördeskriget. The Soldiers and Sailors Monument är rest över soldater från Massachusetts som stupade i inbördeskriget. Än mer intressant är dock monumentet över den 57:e frivilligregementet, det första som även hade afro-amerikanska soldater.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ettårsdagen av vår kwanjula

Femtio år med sommarstuga i Hälleviksstrand

Kwanjula - ugandisk introduktionsceremoni inför bröllop