Katogo - ugandisk gryta
En spännande sak när man är ute och reser är att prova den lokala maten. Ibland blir man positivt överraskad, ibland snarast avskräckt. Det är ändå kul att ha prövat, maten är en viktig del av kulturen.
Katogo är en sorts ugandisk gryta som kan serveras till alla dagens måltider men som, något förvånande, är vanligast till frukost. Det är egentligen fel att kalla katogo för en maträtt i sig, egentligen är det ett samlingsnamn för många olika matblandningar. Gemensamt är dock att basen i rätten är matooke, den gröna matbanan som man äter till typ allt i Uganda och som ser ut som och har samma textur som en "vanlig" banan men som mer smakar som en potatis. Sedan kokar man matooken med kryddor och någon annan viktig basmat, som kött, kyckling, inälvor eller bönor. Det kanske inte är en enorm smaksensation men det är en viktig traditionell rätt i Uganda som man bör pröva. Det ska tilläggas att katogon på bilden inte är helt representativ, den är lite för torr för det.
Kommentarer
Skicka en kommentar