Bosniskt kaffe

 Bosnien-Hercegovina är verkligen ett land som ligger i korsningen mellan tre kulturer. Här finns den ortodoxt kristna slaviska kulturen, den centraleuropeiskt katolska kulturen och förstås den muslimska kulturen från det osmanska riket. Det starka kaffet som dricks i landet hör ganska tydligt till den tredje av dessa kultursfärer.


Det som kallas bosniskt kaffe i Bosnien är i princip samma sak som det som lite längre åt sydost skulle kallas turkiskt eller arabiskt kaffe. Kaffet bryggs traditionellt i en kopparkanna som kallas ibrik eller džezva, Vattnet kokas och hälls över ett väldigt fint malet kaffe. Sumpen ligger kvar i kannan och så småningom i koppen. En skillnad gentemot det traditionella turkiska kaffet är att turkarna ofta tillsätter socker redan när de tillagar kaffet medan bosnierna serverar det med sockerbitar som läggs i det färdiga kaffet (vilket ju också ger oss som inte är så förtjusta i det söta möjligheten att avstå detta). Att dricka en kopp bosniskt kaffe på ett traditionellt café omgiven av vattenpipor är definitivt en del av ett besök i landet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven