Bron i Avignon

 "Sur le pont d'Avignon/l'on y danse, l'on y danse/sur le pont d'Avignon/l'on y danse, tous en round". Alla har ju hört den berömda sången om hur man dansar på bron i Avignon, men åtminstone jag hade inte tänkt på att textramsan syftade på en specifik verklig bro. Det gör den dock och bron som pekas ut är Saint Benezets bro över floden Rhône i Avignon.




Den av Unesco världsarvsklassade en gång 920 meter långa bron, som i dag slutar tvärt mitt i floden, började byggas 1177. Enligt legenden var det den senare helgonförklarade S:t Benezet som en dag framträdde i staden med idén om att bygga bron som bär hans namn . Då den stod färdig efter bara åtta år 1185 hade den tjugotvå valvbågar. I dag finns fyra av dessa kvar. Under medeltiden låg Avignon i gränslandet mellan det tysk-romerska riket och Frankrike med själva staden på den kejserliga sidan. Rhône utgjorde alltså en viktig gräns och bron var en viktig gränsövergång, som givetvis blev ännu mer betydelsefull under den period när påven satt i exil i Avignon. Det gjorde tyvärr också bron utsatt för attacker. Under belägringen 1226 förstördes två tredjedelar av bron och återuppbyggdes (trots varningar) av lokalbefolkningen.. Efter det förnyades också kapellet i änden av bron som finns kvar än i dag, dock med relikerna efter helgonet flyttade. På 1600-talet blev dock underhållskostnaderna för stora och bron fick förfalla. Flera valv förstördes i översvämningar och bron tappade i betydelse. I dag har den mest musealt värde men drar varje år mer än 300 000 besökare.

Bron är egentligen för smal för de ringdanser som omsjungs i sången. Under bron lär det dock ha funnits ett värdshus vid en av bågarna och där kan det ha dansats. Det hindrade dock inte Doreen och mig från att ta en liten svängom på bron.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven