Wiener Melange

 Alla platser har sin kulturhistoria och just den österrikiska staden Wien är intimt förknippad med cafékultur. Faktum är att Wiens caféer finns upptagna som ett immateriellt världsarv av Unesco. I Sverige kallades caféer länge för Wienerkonditorier


Om man vill uppleva cafékulturen från Wien, oavsett var man är, ska man naturligtvis beställa en Wiener Melange, en kaffedryck som fått sitt namn av tyskans Wiener (från Wien( och franskans ord för blandning (melange). Om man beställer den i Wien så får man en kopp som liknar en cappucino, alltså en shot espresso toppad med skummad mjölk. En del caféer lägger dessutom till en krans av vispgrädde. När traditionen spridit sig har den dock kommit att inkludera en sked kakao på många håll (t.ex. i Sverige). I Nederländerna ska den serveras med en äggula. Jag ser dock ingen anledning att frångå det traditionella enklaste receptet från Wien med espresso och skummad mjölk. Skillnaden mot en cappucino är att kaffet oftare är mildare )det kan spädas med vatten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Fem år med resebloggen - fem ratade inlägg