El Escorial - kungligt slott utanför Madrid

Det borde egentligen inte finnas någonting som motiverar att jag inkluderar El Esccorial, de spanska kungarnas palats utanför Madrid, på en blogg om platser man inte vet att man vill besöka. Detta kungliga slott som rymmer de flesta spanska kungliga gravar för såväl huset Habsburg som Bourbon har trots allt funnits upptaget på Unescos världsarvslista sedan 1984. Ändå märker jag att det är märkligt okänt bland svenska turister, trots att Spanien är vårt främsta turistland. El Escorial borde vara ett lika naturligt turistmål som Versailles utanför Paris, men det är det inte. Så därför klassar jag det som en plats man helt enkelt i bokstavlig mening inte vet att man vill besöka.



Jag besökte det i januari 2015. Jag hade köpt en biljett för en bussrundtur med guide på en liten turistbyrå i Madrid men de gav så märkliga anvisningar om avgångsplatsen för bussen att jag helt enkelt missade den. De var dock inte knussligare än att de direkt återköpte biljetten. I stället tog jag ett pendeltåg ut. Svårare än så är det egentligen inte att komma till slottet. Rundturen hade säkert varit intressantare men det var inga som helst problem att själv ströva runt i slottet och det mesta var skyltat på spanska och engelska.



Kung Philip II (känd för den oövervinnerliga armadan och sin kamp mot den protestantiska reformationen) anlitade arkitekten Juan Batista de Toledo att uppföra detta palats. Konstruktionen påbörjades 1563. I slottets konstsamlingar finns flera tavlor som ingick i kungens motreformationskampanj och som alltså föreställer katolska helgon.




För mig finns det en sak som mer än något annat verkligen gör El Escorial till en "måste-sevärdhet" - här vilar den tysk-romerske kejsaren Karl V (i Spanien kung under namnet Karl I). Karl V var kejsare över det Tysk-romerska riket (med säte i Österrike och herre över dess besittningar, bl.a. nuvarande Belgien, där han också föddes) och kung av Spanien med alla dess dåvarande kolonier i Latinamerika. Detta vidsträckta rike gjorde att han var den förste om vars rike man sade att solen aldrig går ned (då solen gick ned i en del av riket går den upp i en annan). Det finns som sagt många andra kungliga gravar här men för mig är denna i sig värd ett eget besök. Tyvärr för bloggens räkning, men fullt motiverat ändå, så är det fotoförbud i kryptan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven