Hawa Mahal - vindarnas palats

Indien är ett fantastiskt land med över en miljard invånare, varierade miljöer, många religioner och sevärdheter av rang.. Emellertid är det lite bökigt att turista i. De många invånarna som rör sig på gatorna skapar trängsel och viss oreda. Det saknas ofta trottoarer och trafiken är omfattande. Då många är fattiga finns det också en hel del tiggare och försäljare som kan vara påstridiga. Detta gör att det ibland är svårt att röra sig ensam. Eftersom landet är stort och spännande så rekommenderas att man har transportmedel för att ta sig runt. Ett vanligt sätt att resa är gruppresor med guide och ingående transport. Själv köpte jag en egen paketresa där det ingick guide och chaufför (trodde detta skulle innebära att jag bokades in på större bussresor, men jag fick faktiskt privatchaufför och ensam guide). Viss varning bör dock utfärdas för att även detta sätt att resa medför stopp i butiker där man tittar på saker och där de lägger ned mycket möda för att man ska handla.

En stor turistdestination är Jaipur, huvudstad i den indiska delstaten Rajasthan. Staden har drygt tre miljoner invånare och kallas ibland för den "rosa staden" eftersom många byggnader i staden är byggda i sandsten med den färgen. Tillsammans med New Delhi och Agra (där Taj Mahal ligger) utgör Jaipur en del av den "gyllene triangel" som många turister besöker. Den inre staden, som bär drag av såväl västerländsk som traditionell hinduisk och islamisk stadsplanering, skrevs in på Unescos världsarvslista 2019.



Den mest magnifika byggnaden i själva staden Jaipur är Hawa Mahal - vindarnas palats. Den uppfördes 1799 av maharadjan Pratap Singh, sonson till Jaipurs grundare Jai Singh. Maharadjan anlitade arkitekten Lai Chand Ustad som ritade palatset. Den särpräglade formen  (som påminner lite om en bikupa) på detta femvåningspalats som har inte mindre än 953 fönster ut mot gatan fyller två funktioner. Den första var att tillåta de kungliga damerna att röra sig inne i palatset och kunna se ut utan att kunna ses från utsidan. På det sättet kunde man komma runt de traditionell kraven på kvinnor att gå täckta i publika sammanhang. Samtidigt skapar designen en så kallad Venturi-effekt som gör att det ständigt blåser en lätt kall bris i palatset, en naturligt "fläkt" för varma sommardagar.

En intressant detalj är att den del av palatset som är synlig från gatan och som naturligtvis är den de flesta turister (inklusive undertecknad) ser vid sin vistelse egentligen inte alls är framsidan utan baksidan.

En annan spännande sak med Indien i allmänhet, inklusive centrala Jaipur, är hur när naturen man kommer även i de stora städerna. Det kryllar av djur. Mest kända är naturligtvis korna men även mer exotiska djur kan ses. Runt palatset fanns det apor som jag dock misslyckades med att fånga på bild.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven