Tsing-tao bryggeri i Quingdao
Mitt absoluta favoritland att resa till är Kina. Hittills har jag dock inte haft något inlägg om Kina på bloggen. Det är dags att åtgärda det med ett resmål som många känner till namnet men ändå aldrig skulle tänka på som ett resmål.
Quingdao ligger i östra Shandongprovinsen på en halvö i nordöstra Kina. De flesta svenska känner den dock förmodligen bättre under sin tidigare transkriberingsform: Tsing-tao. När Kina var utsatt för västerländsk aggression i slutet av 1800-talet försökte kejsardömet befästa staden och bygga en marinbas. De förlorade den dock snart till européerna och 1898 överlämnades staden till det tyska kejsardömet. Tyskarna lyckades bara hålla staden i dryga 15 år innan de i början av Första Världskriget förlorade den till de japanska ockupationsstyrkorna. Trots det är det tyska inflytandet fortfarande märkbart i staden. Flera hus från det tidiga 1900-talet är uppförda i tysk kolonialstil och flera av dem finns bevarade vilket gör att staden ger ett annat intryck än de flesta andra kinesiska städer.
Det bestående tyska arvet i Quingdao är dock att de lärde kineserna att brygga öl enligt de tyska renhetslagar som bestämmer hur öl får bryggas. År 1903 grundade ett tysk-brittiskt bolag ett bryggeri i staden. De behöll det fram till 1916 när japanerna tog över kontrollen. Efter att den japanska ockupationen upphört och Kommunistpartiet tagit makten i Kina nationaliserades bryggeriet. Med de marknadsekonomiska reformerna i Kina i slutet av 1970-talet satsade Tsing-tao på export till USA och Västeuropa. I dag är det världens sjätte största bryggeri och Kinas näst största (med 15 procent av den inhemska marknaden). Jag tror de flesta har druckit en Tsing-tao när man varit på kinesisk restaurang.
Bryggeriet är förutom ett fungerande bryggeri också ett museum som är väl värt ett besök. Där får man både lära sig den fascinerande historia som jag försökt sammanfatta ovan men naturligtvis också en hel del om hur öl framställs. Till skillnad från många andra bryggerimuséer så har de också ganska mycket om marknadsföring (bryggeriet har som sagt en väldigt skiftande ägarhistoria). Rundturen avslutas naturligtvis i en bar där man får köpa öl. Det ska med en gång sägas att den lager som vi serveras på kinesiska restauranger och som väl är vad de flesta av oss förknippar med Tsing-tao bara är en av de många ölsorter som serveras under detta märke på bryggeriet.
Såväl Tsing-taobryggeriet som staden Quingdao i stort är definitivt värda ett besök om man gör en rundtur i Kina. Jag flög dit från Chongqing och tog sedan ett tåg vidare till Qufu och därifrån till Peking. Om man så önskar kan man naturligtvis resa med snabbtåget i motsatt riktning, det är då mindre än en dagstur från den kinesiska huvudstaden. Givetvis går det också att flyga från de flesta större kinesiska städer.
Quingdao ligger i östra Shandongprovinsen på en halvö i nordöstra Kina. De flesta svenska känner den dock förmodligen bättre under sin tidigare transkriberingsform: Tsing-tao. När Kina var utsatt för västerländsk aggression i slutet av 1800-talet försökte kejsardömet befästa staden och bygga en marinbas. De förlorade den dock snart till européerna och 1898 överlämnades staden till det tyska kejsardömet. Tyskarna lyckades bara hålla staden i dryga 15 år innan de i början av Första Världskriget förlorade den till de japanska ockupationsstyrkorna. Trots det är det tyska inflytandet fortfarande märkbart i staden. Flera hus från det tidiga 1900-talet är uppförda i tysk kolonialstil och flera av dem finns bevarade vilket gör att staden ger ett annat intryck än de flesta andra kinesiska städer.
Det bestående tyska arvet i Quingdao är dock att de lärde kineserna att brygga öl enligt de tyska renhetslagar som bestämmer hur öl får bryggas. År 1903 grundade ett tysk-brittiskt bolag ett bryggeri i staden. De behöll det fram till 1916 när japanerna tog över kontrollen. Efter att den japanska ockupationen upphört och Kommunistpartiet tagit makten i Kina nationaliserades bryggeriet. Med de marknadsekonomiska reformerna i Kina i slutet av 1970-talet satsade Tsing-tao på export till USA och Västeuropa. I dag är det världens sjätte största bryggeri och Kinas näst största (med 15 procent av den inhemska marknaden). Jag tror de flesta har druckit en Tsing-tao när man varit på kinesisk restaurang.
Bryggeriet är förutom ett fungerande bryggeri också ett museum som är väl värt ett besök. Där får man både lära sig den fascinerande historia som jag försökt sammanfatta ovan men naturligtvis också en hel del om hur öl framställs. Till skillnad från många andra bryggerimuséer så har de också ganska mycket om marknadsföring (bryggeriet har som sagt en väldigt skiftande ägarhistoria). Rundturen avslutas naturligtvis i en bar där man får köpa öl. Det ska med en gång sägas att den lager som vi serveras på kinesiska restauranger och som väl är vad de flesta av oss förknippar med Tsing-tao bara är en av de många ölsorter som serveras under detta märke på bryggeriet.
Såväl Tsing-taobryggeriet som staden Quingdao i stort är definitivt värda ett besök om man gör en rundtur i Kina. Jag flög dit från Chongqing och tog sedan ett tåg vidare till Qufu och därifrån till Peking. Om man så önskar kan man naturligtvis resa med snabbtåget i motsatt riktning, det är då mindre än en dagstur från den kinesiska huvudstaden. Givetvis går det också att flyga från de flesta större kinesiska städer.
Kommentarer
Skicka en kommentar