Världens godaste pommes frites?

Det engelska ordet för pommes frites är ju "french fries", franska frityrer, men belgarna skulle förmodligen invända mot den beskrivningen. I Belgien där den friterade potatisen är något av en nationalrätt ses det som självklart att den är belgisk. De gör också anspråk på att göra den bättre än fransmännen. Det finns särskilt ett ställe som sägs servera världens godaste pommes frites.

Bild: Khaled Saibi

Nära de EU-dominerade kvarteren i den belgiska huvudstaden Bryssel, i kommunen Eterbeek, precis intill parken Parc Leopold, ligger ett litet, mycket trevligt men tämligen oansenligt torg - Place Jourdan (på flamländska: Jourdanplein). Mitt på torget öppnade Antoine Desmet och hans hustu år 1948 ett gatukök specialiserat just på pommes frites - Maison Antoine. Det har kommit att bli lite av en institution i staden och har ryktet om sig att servera världens godaste pommes frites (även New York Times påstår att det är så). Så populär är kiosken att restauranger och caféer runt torget ofta har skyltar som informerar gästerna om att det går bra att äta medhavda pommes frites inne hos dem!

Enligt deras recept används en potatis av släktet bintje, agria eller victoria som friteras i olja av märket Boeuf de blanc (vilket jag antar är ett animaliskt fett). Det speciella är dock att potatisbitarna friteras två gånger, en första gång i 160 grader Celsius och en andra gång i 180 grader Celsius. Till detta serveras på belgiskt vis majonnäs, inte ketchup. Personligen föredrar jag curry i majonnäsen.

Så hur är det då egentligen, serverar Maison Antoine världens godaste pommes frites? Nja, jag tycker de är väl feta och mäktiga. En tiondels portion och du är mätt. Men det är naturligtvis en smaksak. Oavsett vad man tycker om maten så är dock Place Jourdan ett vattenhål i Bryssel man inte bör missa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven