Bautastenarna i Carnac

I dag är det Frankrikes nationaldag och det är ju självklart att vi ska ha franskt på bloggen en sådan dag. Det här är ett resmål som jag just därför har sparat till i dag. Det här är verkligen ett av de resmål som den här bloggen skapades för att berätta om.

Alla känner till Stonehenge, den forntida stenformationen i södra England, men inte många känner till att det i Bretagne finns en enorm samling bautastenar i spännande formationer över vidsträckta fält. Jag kände definitivt inte till bautastenarna i Carnac innan jag bilade runt i Bretagne för två år sedan. Det här är en så unik fornlämning att den verkligen borde vara känd av alla och envar.




Den lilla kommunen Carnac ligger på Bretagnes sydkust. Där finns flera fält med bautastenar från den yngre (neolitiska) stenåldern.  Merparten av dessa daterar sig till runt 3 300 f. Kr. men de äldsta kan vara från 4000-talet f. Kr. Stenarna finns i olika formationer, som rader, olika typer av gravmarkeringar och menhirer , ensamstående stenar. Det finns mer än 3000 sådana självständigt stående stenar.




Stenarna restes av den äldsta befolkningen på platsen och dateras till för-keltisk tid. Av lätt insedda skäl finns det inga bevarade samtida källor som kan upplysa oss om syftet med stenarna och varför de står i de olika typer av formationer de gör (eller varför de är koncentrerade till just denna plats). Vi vet helt enkelt inte syftet med stenarna. Sentida spekulationer är till exempel att de ska stå på ett sätt som följer solnedgången vid solstånden, men det förblir spekulationer.

Det finns också legender om stenarna. En gör gällande att en romersk legion förstenades av trollkarlen Merlin (Bretagne har sina egna traditioner när det kommer till den keltiska Arthursagan).

Hur det än förhåller sig med stenarnas ursprung och syfte så är det fascinerande att se de stora fälten med stenar. Det är ett fornminne som inte liknar något annat och just mängden bevarade stenar gör att det även för en lekmannabesökare blir tydligt att det är något speciellt man bevittnar. Om man befinner sig på rundresa i Bretagne borde Carnac vara ett absolut måste-stopp.

Slutligen en dålig radioövergång till morgondagens inlägg som är tänkt att handla om Seriemuséet i Bryssel. René Goscinny och Alberto Uderzo skapade den kanske mest kända franska serien, Asterix. Den lilla byn i Gallien ligger ju i Bretagne och Asterix gode vän Obelix (vars namn ju givetvis är en variant av ordet "obelisk") bär alltid omkring på just bautastenar. Det var först efter att ha besökt Carnac som jag förstod varför. En serie om förhistorisk tid i Bretagne måste givetvis inkludera de för regionen karakteristiska bautastenarna (även om seriens handling ju rimligen utspelar sig 3 250 år efter det att stenarna i Carnac restes)!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven