Hällristningarna i Gobustan
Med gårdagens inlägg (https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/07/baku-azerbajdzjans-huvudstad.html?fbclid=IwAR0NXEDqwzt4fMOdS_uEYHUqrLK6c54TX41zSbP_NDMDi3BsFs7dNLyGmVg) inledde jag en temavecka om Azerbajdzjan med att skriva om min resa till dess huvudstad Baku. Under den vistelsen åkte vi, som man ju ofta gör under semesterresor, på en guidad rundtur i närområdet. Det var den guiden som också berättade om arkitekturen i Baku. Den turen gick till fyra helt unika platser och dagens och de kommande tre dagarnas inlägg handlar om den. Vi gjorde som sagt en gemensam busstur för att se på alla fyra men det går givetvis att köpa kortare turer till var och en av dessa sevärdheter. De är alla värda ett besök.
Strax utanför Baku ligger ett bergsområde runt den lilla orten Gobustan. Området har varit bebott i 10 000 år. Landskapet är kargt och klippigt och bland dessa klippor har forntidens invånare ristat hällristningar som än i dag är fullt synliga på många håll. Området är vidsträckt och hällristningarna är även spridda i tid. De allra äldsta är från tolfte århundradet f.Kr. Ristningarna föreställer främst olika stiliserade människor, djur och redskap.
Här finns också en inskription av en romersk legionär från kejsar Domitianus tid (runt 75 e. Kr). Det är den östligaste romerska inskription som man har hittat.
År 2007 upptogs stenlandskapet runt Gobustan på Unescos världsarvslista.
Kommentarer
Skicka en kommentar