Konfucius grav och andra konfucianska minnesmärken i Qufu

Kong-fu-tse (551-479 f.Kr.) "mästaren Kong" är den kinesiska filosofins "grand old man" och har kanske just därför fått sitt kinesiska namn latiniserat till "Konfucius" i Västvärlden.  Hans tankar ligger till grund för den filosofiska inriktning som kallas konfucianism och har kommit att prägla såväl Kina som flera andra östasiatiska länder under flera tusen år. Konfucianismen betonar traditionella ideal som lojalitet mot familjen och respekt för äldre. Den är också en variant av kinesisk folkreligion.



Mästaren Kong är äldre än de tidiga grekiska filosoferna Sokrates och Platon och han bygger på tanketraditioner som är ännu äldre. Ändå kan man säga att Platons gamla devis om att kungarna antingen måste bli filosofer eller filosoferna kungar får en särskild mening i fallet Konfucius. De kinesiska kejsarna tillsatte nämligen några århundraden senare familjen Kong som överståthållare över staden Qufu. Filosofens ättlingar styrde Qufu fram till kejsardömets fall 1912.

Qufu ligger i Shandongprovinsen, en halvö i östra Kina. Staden är med kinesiska mått liten och har 600 000 invånare. Jag kom dit med tåg från Quingdao och reste därifrån med snabbtåg till Peking. En sådan resa tar inte oöverstigligt lång tid och är värd besväret.

Qufu har tre konfucianska minnesmärken som tillsammans renderat en plats på Unescos världsarvslista. De tre platserna är det konfucianska templet, familjen Kongs residens och Konfucius grav.



Det konfucianska templet är uppfört på den plats där filosofen bodde. Kinesiska kejsare kom regelmässigt hit för att offra och hålla sig väl med Himlen. Tempelkomplexet är ett av de större i Kina och är över 16 000 kvadratmeter stort och har 460 rum.



Omedelbart öster om templet ligger familjen Kongs residens. Där bodde familjen Kong och från denna byggnad styrdes Qufu. Det sista familjeöverhuvudet flydde staden 1937 och i dag är byggnaden ett museum.



En bit utanför staden (som omges av stadsmurar) ligger så Konfucius begravningsplats. På denna stilla och fridfulla (och mycket vackra) begravningsplats vilar bland annat den gamle filosofen själv. Som västerlänning måste jag nog säga att det är rätt häftigt att stå på vad som ser ut som en tämligen modern begravningsplats och se på en gravsten som är 2500 år gammal utan att det verkar finnas något tvivel om vem som faktiskt vilar i graven.

Är man i Kina är Qufu och de tre konfucianska minnesplatserna väl värda ett besök.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven