Mtskheta - den georgiska kyrkans säte
Jag vet inte hur det är med andra turister men jag (och påfallande ofta vänner jag reser med) tenderar att dra paralleller till svenska förhållanden när jag är ute och reser. Om en stad har (som ju många större städer har) en central gågata så blir det lätt att man kallar den "Drottninggatan". Gagnam är Seouls "Östermalm", etc.
När jag och min reskamrat Daniel efter att ha lämnat Tblisi med hyrbil och rest i typ en halvtimme stannade i en mindre stad med många kyrkliga monument och det svåruttalbara namnet Mtskheta har jag som svensk lite svårt att inte tänka på Uppsala. En stad som ligger så nära huvudstaden att pendling inom mycket kort tid är fullt möjlig, som är äldre än huvudstaden, som historiskt har varit såväl politiskt som religiöst centrum i riket och som fortfarande är säte för den kyrkliga centralmakten i landet. Det skulle kunna vara Uppsala jag beskriver men det är alltså Mtskheta.
Staden Mtskheta (som i dag endast har runt 8000 invånare) var under århundradena runt Kristi födelse huvudstad i kungadömet Kartli. År 337 utropades kristendomen som officiell statsreligion i Georgien på denna plats. Sedan dess är den säte för den georgisk-ortodoxa apostoliska kyrkan. När den världsliga huvudstaden på 500-talet flyttade till Tblisi så förblev Mtskheta säte för kyrkan. Sedan år 1994 är de historiska monumenten i Mtskheta inskrivna på Unescos världsarvslista.
Vi var inte länge i staden men man hann ändå uppleva atmosfären. Den centrala staden domineras helt av katedralen Svetitskhoveli. Här finns naturligtvis otaliga ikoner men också reliker att se. Ett imponerande byggnadsverk från 1000-talet med anor ändå tillbaka till 400-talet.
Staden är i övrigt som sagt liten men ändå rätt sympatisk. Väl värd ett stopp (om så bara för några timmar) om man är på rundresa i Georgien.
Kommentarer
Skicka en kommentar