Seriemuséet i Bryssel
Serier är en underbar konstform där sekventiella bilder tillsammans med ord (ofta i s.k. pratbubblor) berättar en historia. Geografiskt kan man säga att det finns tre stora serietraditioner som är olika varandra trots att de utnyttjar samma basala grundstruktur. I USA finns kanske den äldsta comics som sedan 1930-talets slut domineras av superhjältegenren, i Japan finns det som kallas manga, och i Europa finns de huvudsakligen franska och belgiska bandes designées (franska för "tecknade band").
Den fransk-belgiska BD-traditionen är rik och varierad och inte på samma sätt genrebunden som sin amerikanska motsvarighet. Den är känd genom serier som Gaston, Spirou, XIII, Asterix och kanske mer än någon annan Tintin.
Tintin skapades 1927 av serieskaparen George Remi som använde pseudonymen Hergé (han tog sina initialer GR och vände på dem så det blev RG vilket på franska uttalas Hergé). Serien startade i en ungdomsbilaga till dagstidningen Vingtiéme Siécle som hette Petit Vingtiéme och protagonisten Tintin presenterades som en journalist på uppdrag av denna tidning. I det första äventyret åkte han till Sovjetunionen och skildrar där det konservativa Belgiens syn på kommunistimperiet. Det följdes av ett likaledes fördomsfullt, närmast rasistiskt, äventyr där den unge journalisten uppfostrar afrikaner i Belgiska Kongo. Det tredje äventyret är en karikatyr över USA på 1930-talet. I och med det fjärde äventyret så börjar Hergé göra riktig research. Historien berättar att han fick kritik av läsare för att han svartmålade länder han aldrig besökt. Det ledde till att Hergé blev en ganska berest man som berättade historier från världens alla hörn. Den en gång så konservative Tintin blir närmast politiskt radikal när serien utvecklas. Framförallt utvecklas dock själva serien och blir berättarmässigt allt intressantare. Med tiden kom Hergé också att förse sin tämligen tråkige journalist med ett färgstarkt galleri spännande birollskaraktärer som den alkoholiserade och ständigt svärande kaptenen Archibald Haddock (att inte de svenska översättarna insett att "hadocque" på franska blir "kolja" på svenska är obegripligt, kapten Kolja hade ju varit ett rätt kul svenskt namn), professor Karl Kalkyl (Tryphon Tournesol) och detektiverna Dupond och Dupont (namnen låter ju exakt likadana på franska, ändå envisas enäggstvillingarna med att presentera sig med efternamnet och sedan påtala stavningen "avec une t" som om det skulle ge personen de talade med någon ledning om vem av de två hen pratar med). Serien samlades i 23 album som fortfarande är några av världens populäraste.
Bilder: Ylva Säfvelin
På rue de Sables i Belgiens (och Europas) huvudstad Bryssel ligger sedan sjätte oktober 1989 Centre belges de la bandes designées, ett museum tillägnat den belgiska seriekonsten. På muséet kan man följa berättelsen om belgiska serier som Tintin och Spirou och se originalskisser till många serier. Det finns också en välsorterad butik med seriealbum. Om man gillar serier och är det minsta intresserad av deras historia och om serieindustrin och konsten i Europa så är det här muséet en liten pärla. Det är väl värt ett besök.
Kommentarer
Skicka en kommentar