Gurudwara Sis Ganj Sahib - sikhtempel i Delhi

 Indien är ett mångreligiöst land, historiskt känt för sin stora acceptans för olika religiösa grupper och för deras olikheter. Även om den hinduiska religionen är den dominerande så respekteras andra religioner. Dagens inlägg handlar om ett tempel som både är en symbol för denna tolerans och en historia om ett klassiskt brott mot den. Det handlar om Gurudwara Sis Ganj Sahib, ett sikhtempel ett stenkast från röda fortet i centrala Delhi.


Den 11 november 1675 lät den dåvarande mogulkejsaren avrätta sikherna nionde guru Tegh Bahadur i ett ovanligt exempel på religiös intolerans från de dåvarande muslimska mogulkejsarna. Gurun hade nämligen motsatt sig omfattande tvångsmässig omvändelse till islam. En av hans lärjungar stal och brände kroppen innan den han visas upp för allmänheten. När sikhledaren Baghel Singh intog Delhi i mars 1783 gjorde mogulkejsaren en uppgörelse som innebar att sikhledaren fick uppföra helgedomar på platser heliga för sikherna. Platsen runt stubben av det träd under vilket guru Tegh Bahadur halshöggs var en av de platser där ett tempel uppfördes. Det är det som som i dag är Gurudwara Sis Ganj Sahib.

Jag besökte templet med en lokal guide (dock inte sikh) vilket är att rekommendera. Inte bara guiden själv utan även menigheten runt templet är ivriga att berätta historien om den avrättade gurun och om sin tro, Som en följd av den religiösa förföljelsen som kulminerade på platsen har alla sikhiska män fortfarande rätt att bära svärd i Indien (även om det väl närmast fyller en ceremoniell funktion). Templet är stort, här serveras även mat, och man ha även som turist möjlighet att gå runt i templet.

Om man är intresserad av religionshistoria och av Indiens mångreligiösa liv så rekommenderas ett besök i templet starkt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven