Hiroshima, min älskade
Det finns ögonblick som förändrar historien. De är inte många, definitivt inte så många som folk försöker få oss att tro genom att tala om en "historisk uppgörelse" eller "historiens vingslag" men det finns ett fåtal i världshistorien som kvalificerar. Ett av dem är den sjätte augusti 1945. Då exploderade världens första atombomb i en krigssituation. Bomben, känd som "Little Boy", exploderade över den japanska staden Hiroshima.Antalet döda och skadade räknas mellan 90 000 - 150 000 personer (enbart i själva explosionen och de följande dagarna). Sedan dess har en atombomb bara används en enda gång till i historien, några dagar senare över Nagasaki.
Jag besökte Hiroshima på våren 2014. Tyvärr har mina foton från det tillfället gått förlorade, jag använder i detta inlägg bilder vänner tagit vid andra besök. Även om Hiroshima med minnesplatsen, muséet och den s.k. "atomdomen" väl får räknas till platser som man vet att man vill besöka så måste denna sjuttiofemårsdag av bombningen uppmärksammas.
Bild: Jan Perers
Det första man ser när man kommer till platsen är den s.k. "atomdomen". Strax under platsen där atombomben exploderade låg en mässhall designad av den tjeckiske arkitekten Jan Letzel och öppen sedan 1915. Den hade en kupol i taket. När bomben exploderade förstördes i princip alla byggnader i centrala Hiroshima, så även mässhallen. Själva kupolens struktur blev dock stående. I dag är den bevarad som ett minnesmärke över händelsen.
När jag var där kunde jag se hur det lyste i ett fönster i ett intilliggande hus (givetvis uppfört efter 1945). För mig var detta kanske den allra märkligaste upplevelsen. Där kunde jag se in i ett kök hos någon som uppenbart bodde och levde sitt liv exakt rätt under den plats där atombomben exploderade. Ett stycke vardagsliv som går vidare på den plats där andra människor en gång levde sitt liv - fram till dagen bomben föll.
Intill domen ligger minnesparken med den evigt brinnande lågan som ska minna om offren för bombningen. I parken finns också det museum där man kan få veta mycket om atombomber, kriget och effekterna av bomben. Bland annat framgick att de allierade laborerade med flera alternativ för var bomben skulle fällas, t.ex. Kyoto, men till sist valde Hiroshima. Det finns också skildringar av sjukdomsförlopp, brännskador och berättelser från de som överlevde.
Bilder: Jan Perers och Stefan Hell Fröding
Nedanstående modell från muséet visar läget atombomben hade då den briserade (den röda bollen) och den förödelse den förde med sig. Observera hur få strukturer i staden som står kvar.
Bild: Stefan Hell Fröding
Platsen är givetvis upptagen på Unescos världsarvslista, men jag taggar den inte som ett "okänt världsarv" eftersom jag hoppas att det är känt av de flesta. Om den inte är det så borde den vara det. Hiroshima är både en levande japansk stad och ett evigt minnesmärke över den destruktiva kraften människor besitter. Ett besök rekommenderas.
Kommentarer
Skicka en kommentar