Mingkejsarnas gravar
Det här inlägget får stå som ett minne över en sevärdhet som verkligen skulle kunna locka turister från världen över men som inte lever upp till sin potential. Jag talar om Mingkejsarnas gravar i utkanten av Peking.
Jag noterade när jag åkte tunnelbana i den kinesiska huvudstaden att det finns en station som på engelska heter just "Ming Tombs" och eftersom jag varit intresserad av att se dessa så beslutade jag mig för att åka dit. Väl där insåg jag dock att allt inte skulle förflyta smärtfritt. Jag fäktade undan vad jag trodde var de vanliga försäljningarna och försökte med hjälp av guideboken söka mig fram,. Det visade sig dock att stationen inte alls låg precis intill ingången till begravningsplatsen som jag föreställt mig. Värre än så - det finns inte en bestämt begravningsplats. Jag lyckades kämpa mig fram till ingången till den sceniska promenad som jag trodde skulle ta mig till gravarna. Den ledde mig dock endast fram till ytterligare presumtiva taxichaufförer som jag jagade bort innan jag slutligen insåg att de tjänster de erbjöd faktiskt var nödvändiga för att överhuvudtaget kunna se gravarna. Dessa är nämligen utspridda på flera platser inom några kilometers avstånd och taxi är det enklaste sättet att resa mellan dem.
Gravarna i sig är stora kistor som står i högtidliga salar. Detta skulle kunna vara mycket intressant men dessvärre är all skyltning och information på kinesiska. Det gör att en västerländsk turist inte får ut så mycket av besöket som man annars skulle få. Det är högtidligt att stå framför en gigantisk kista och veta att en person ur den kanske mest kända kinesiska kejsardynastin vilar där men det är klart att besöket gett mer om man också fått tillgänglig information om denne kungliga person.
Mingdynastin styrde Kina mellan 1368 och 1644. Den kom till makten efter en revolt mot den tidigare mongoliska dynastin Yuan och blev i sin tur störtad av den manchuriska dynastin Qing. Det gör Mingdynastin till den sista Hankinesiska kejsardynastin i Kina. Familjen styrde landet i nästan 300 år och det är 300 år när Kina fortfarande var det ledande landet i världen. Numera är de i väst dessvärre mest kända för porslin från perioden (som det också finns exempel på i gravkamrarna).
Mingkejsarnas gravar finns upptagna på Unescos världsarvslista. Turistbyråer i Peking som säljer resor till kinesiska muren brukar också ha med Mingkejsarnas gravar i en gemensam tur. Möjligen är en sådan tur ett mer givande sätt att se gravarna i och med att jag antar att man då också får en engelskspråkig guide och viss bakgrundsinformation. För den som vill se detta världsarv rekommenderas detta.
Kommentarer
Skicka en kommentar