Picassostatyn i Kristinehamn
I Kristinehamns kommun i östra Värmland vid Vänerns strand står en betongstaty formad av en av 1900-talets främsta konstnärer, Pablo Picasso. Statyn ser ut som en tredimensionell Picassotavla och sägs föreställa konstnärens hustru Jacqueline. Hur kan det komma sig att en staty av kubismens fader är placerad i en värmländsk småstad?
Historien om Picassostatyn i Kristinehamn började i Frankrike där konstnären Bengt Olsson, själv bördig från Kristinehamn, mötte sin norska konstnärskollega Carl Nesjar. Nesjar experimenterade med betong i sin konst och det hade fångat Pablo Picassos intresse. Picasso hade själv börjat experimentera med materialet och var i färd med att tillverka en serie betongstatyer (och tavlor) under namnet "les dames Mougins", alla baserade på hustrun Jacqueline. De båda skandinaverna visste att Pablo Picasso hade ett intresse av att även göra en staty i Skandinavien-. Så Bengt Olsson tog förslaget till Kristinehamns kommun.
Oui. Picasso 7/71964 löd konstnärens svar på kommunens projektförslag och vid midsommartid 1965 invigdes statyn i Kristinehamn av författaren Bo Setterlind. Skulpturen i naturbetong är konstruerad av Carl Nesjar efter instruktioner från Pablo Picasso själv.
Det är historien om Picassoskulpturen i Kristinehamn. Naturligtvis försöker kommunen mjölka konstverket för att locka turister. Sloganen Picasso valde Kristinehamn har använts i kommunens marknadsföring länge. Bortsett från själva statyn är området runt omkring också väldigt trevligt och det finns möjlighet till såväl bad som båtturer ut i skärgården (för den som har tillgång till båt). Om man befinner sig i eller bara passerar Kristinehamn kan det vara värt omvägen för att få se en staty signerad en av 1900-talets mest innovativa konstnärer.
Kommentarer
Skicka en kommentar