Thang Longs kejserliga stad
Det här inlägget handlar ett typexempel på den typ av resmål jag hade i åtanke när jag startade den här bloggen. Man har köpt sin guidebok inför första resan någonsin i ett nytt land och betat av de först nämnda sevärdheterna i den. Man promenerar runt på en gata längs med en mur, ser en flagga vaja från ett högt torn och plötsligt utan att man riktigt förstår hur det gick till står man framför en skylt med en Unescosymbol. Mitt i stan ligger ett världsarv som man lätt hade kunnat promenera förbi utan att ens upptäcka att det låg där! Så var det för mig när jag besökte Vietnams huvudstad Hanoi och råkade få syn på det citadell som kallas Thang Longs kejserliga stad.
Den kejserliga staden (svenska Wikipedia använder den benämningen för vad som på engelska kallas the Imperial Citadel of Thang Long och då accepterar jag det namnet trots att det inte alls liknar en stad utan är en befästning) anlades på 1000-talet av den kejserliga Ly Viet dynastin som därmed markerade att deras Dai Viet var en självständig stat. Byggnaden är uppförd ovanpå ruinerna av en tidigare kinesiskt fort. I flera hundra år var den säte för den kejserliga familjen innan den sista kejserliga dynastin i Vietnam, Nguyễndynastin, på 1810-talet flyttade huvudstaden till Hue. Citadellet fick därefter förfalla och med den franska koloniseringen av Indokina revs de flesta av byggnaderna. Det som finns bevarat i Hanoi är de inre delarna av den kejserliga staden.
Under andra världskriget användes Thang Long som fångläger av japanerna. Efter kriget och befrielsen från Frankrike blev Hanoi huvudstad i det kommunistiska Nordvietnam. Mellan år 1954 och 1975 (alltså under Vietnamkriget) var det högkvarter för Folkets armé (alltså folkrepublikens armé).
Historien om Thang Long är verkligen intressant och här finns rikligt med arkeologiska fynd. Som så många andra östasiatiska pärlor är det dock sorgligt tråkigt presenterat. Det fanns skyltar som talade om de stora dragen (även på engelska), men jag har inget minne av att jag betalade en entréavgift och det var inte många besökare där. Det är tråkigt för man hade kunnat göra mycket, mycket mer av detta. Är man i Hanoi så är det definitivt värt att sätta av en eller två timmar till att ströva runt i det som länge var maktens centrum i Vietnam. Sedan 2010 finns det upptaget på Unescos världsarvslista.
Kommentarer
Skicka en kommentar