Tirana - Albaniens huvudstad

När jag växte upp på 1970- och 1980-talen så var Albanien ett av världens mest slutna länder. Det var ett sorts europeiskt Nordkorea. Jag minns en stor säkerhetskonferens i Stockholm i mitten av 1980-talet när vi klippte ut nyhetsartiklar i skolan. DN hade en karta över alla deltagande länder och alla var där (det här var under kalla kriget så att Natoländer och länder från Warszawapakten träffades var unikt), alla länder i hela Europa utom ett - Albanien.

Fortfarande är Albanien ett ganska okänt turistland i Sverige. På ett sätt går det att förstå, landet var slutet så länge och är fortfarande ett av Europas allra fattigaste. Infrastrukturen för turism är svagt utbyggd jämfört med närliggande länder som Grekland och Kroatien. Samtidigt har Albanien och dess huvudstad Tirana trots allt en del att erbjuda en turist.






Jag ankom Tirana med en liten hyrbuss från Budva i Montenegro (en service som turistbyrån stod för och den enklaste kommunikationen mellan dessa städer). Mitt första minne är att det var ohyggligt varm. Bussen hade parkerat mitt i staden i själva kärnan, Skanderbegtorget. En av de första saker man ser är en moské. Tirana är den enda huvudstaden i Europa med en muslimsk majoritetsbefolkning (55 procent) även om landet och staden har en djupt rotad sekularism sedan kommunisttiden. På torget utanför står Skanderbeg staty. Skanderbeg är den albanska nationalhjälten som på 1400-talet ledde ett uppror mot det ottomanska styret. I ett annat hörn ligger det nationella historiska muséet (övre bilden). Där kan man följa Albaniens historia från äldsta tider fram till i dag. Ett besök rekommenderas varje turist.


En annan något märklig sevärdhet är denna pyramidformade byggnad som var tänkt att vara ett minnesmärke över Albaniens diktator Enver Hoxha men som i dag mest påminner om en stor nedklottrad betongklump. Tyvärr är ganska stora delar av staden nedgångna på detta vis.


Områdena längre söderut, runt Rinia Park med Taivanitornet, är trevligare. Här finns ett utbud av barer och restauranger som är förhållandevis stort.

Tirana är väl värd ett besök. Staden håller inte för en längre vistelse men som en del av en rundresa i antingen själva Albanien eller som ett led i en längre rundtur är den ett fascinerande stopp.

 

Kommentarer

  1. Har varit i Albanien 3 gånger och i november i år den fjärde resan dit, om inte det Covid-19 hinder.
    De två senaste åren har jag haft Durres, största hamnstaden. som utgångspunkt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven