Matera - en italiensk grottstad

Det finns få städer som har en så unik prägel som den syditalienska staden Matera, huvudorten i regionen med samma namn. Staden har 60 000 invånare och kan lätt nås med bil från Neapel. Det som gör staden speciell är dess sassis, hus som är unika genom att helt eller delvis vara grottor i berget!

Området har sannolikt varit bebott sedan stenåldern och grottboende har alltid varit en del av området. De första spåren av den nuvarande staden är från Romartiden. Under medeltiden växte staden med kloster och kyrkor som fortfarande är en del den.


Människor har fortsatt att bo i grottor fram till modern tid. Det försvårade naturligtvis modernisering av staden med elektricitet och rinnande vatten. Till långt in på 1900-talet levde invånarna också med nära relation till sina husdjur, det vill säga att det förekom att stall och ladugårdar var inrymda i samma "hus" som människorna också bodde i. Det gjorde att staden upplevdes som fattig och eftersatt. Sjukdomar grasserade. På 1950-talet gick det så långt att staden fick evakueras och rustas upp. Det var helt enkelt ett hälsovådligt sätt att leva.



I dag är grottstaden naturligtvis spännande för en turist att besöka, men faktum är att flera hus som åtminstone delvis består av naturliga grottinslag fortfarande är bebodda (givetvis dock med moderna bekvämligheter).


Om man vill uppleva en riktigt unik stad så bör man besöka Matera. Den skiljer sig från andra grottstäder (som Vardzia i Georgien eller klippstaden Petra i Jordanien) genom att fortfarande vara bebodd och ha sin period med grottlevande befolkning så långt in i modern tid. Givetvis är staden upptagen på Unescos världsarvslista. Jag kan rekommendera att man bor en natt i ett hus som delvis är en grotta, rum är lätta att hyra och det är en speciell känsla att bo i ett grotthus.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven