Sångarfälten i Tallinn
Kan en arena verkligen förändra världen? Ja, det är frågan man som turist ställer sig när man kommer till den amfiteater som kallas för de "estniska sångarfälten" i Tallinn. Arenan är visserligen maffig att se ut över men det är historien bakom den som gör den riktigt intressant.
Bild: Anna Bjertsjö RennermalmÅr 1869, när Estland fortfarande var en del av det ryska tsardömet, startade poeten Johann Voldemar Jannsen en estnisk sångfestival. Ett av hans syften var att väcka den estniska nationalkänslan (liknande projekt pågick runt om i östra Europa). Hur mycket just sångfestivalerna bidrog till den estniska nationalismen är väl öppet för debatt men sant är att festivalerna fortsatte att arrangeras - även efter att Estland blivit självständigt efter den ryska revolutionen.
Inför den nionde sångfestivalen 1928 lät man uppföra en arena i stadsdelen Kadriorg. Under den sovjetiska ockupationen efter kriget fortsatte man hålla sångarfestivaler och behovet av en större arena blev kännbar. Arenan byggdes ut 1959 och festivalen 1960 var den första som hölls på arenan i sin nuvarande form. Scenen ska kunna användas av 15 000 sångare.
När protesterna mot Sovjetunionen tog fart på allvar i slutet av 1980-talet kom sångarfälten att spela en särskild roll. År 1988 samlades tusentals på sångarfälten för att sjunga mot regimen i det som har kallats "den sjungande revolutionen". Regimen försökte samma år själva utnyttja arenan för sitt reformkommunistiska budskap med festivalen Glasnost Rock.
Efter den estniska självständigheten har sångarfälten blivit den viktigaste arenan för internationella konsertuppträdanden i Estland. Här har artister som Madonna, Metallica, Michael Jackson, Tina Turner och Lady Gaga uppträtt.
Bilder: Emin Dinler
Ett besök på sångarfälten är vanligt vid rundresor i Tallinn och det är värt att ta sig hit även om man är själv ute och reser. Självklart är det bästa att ta sig hit när ens favoritartist uppträder, men även utan uppträdande är platsen värd ett besök. Arenan är maffig och det är spännande att tänka sig att upproret mot Sovjetunionen åtminstone delvis utspelade sig här.
Kommentarer
Skicka en kommentar