Sigtuna - Sveriges första stad
Ett trevligt resmål behöver inte nödvändigtvis ligga långt bort. Sigtuna är en tätort i kommunen med samma namn och har fått epitetet Sveriges första stad. Det finns bevarade fornlämningar från långt före Kristi födelse och kommunen sägs vara Sveriges runstenstätaste plats. På riktigt anlades staden av kung Erik Segersäll på 900-talet, vilket på allvar gör den till åtminstone en kandidat till Sveriges äldsta bevarade stad.
Staden tappade under medeltiden snabbt i betydelse till förmån för andra städer i Mälardalen, främst Uppsala och så småningom Stockholm. Fortfarande finns vissa spår av den medeltida bebyggelsen kvar, som St Olofs kyrkoruin (och den närliggande St Per) från 1100-talet. St Olof var knuten till helgonkulten kring den norske kungen Olof den helige. Ruinen ligger på gården till stadens äldsta byggnad som fortfarande är i bruk, Mariakyrkan, vars äldsta delar är från 1200-talet. Mariakyrkan är Mälardalens äldsta tegelbyggnad.
När man tänker på dagens Sigtuna är det kanske snarare den typiska småstadsgatan med träbebyggelse från 1800-talet man främst tänker på. Det är en typisk sommarstad med trevliga kaféer med uteserveringar, ett stadshotell och små butiker. Ett av stadens mest kända kaféer heter Tant Brun efter Elsa Beskows historier om tant Brun, tant Grön och tant Gredelin (som påstås utspela sig i Sigtuna). Staden ligger också oerhört vackert vid Mälarens strand. Det här är en pärla för utflykter i Stockholms närhet under sommaren.
Kommentarer
Skicka en kommentar