Den astronomiska klockan i Prag

 På den södra väggen i det gamla stadshuset vid torget i Prags gamla stad sitter en märklig klocka. Orloj, eller den astronomiska klockan, är en medeltida astronomisk klocka. Den monterades dit 1410 vilket gör den till den tredje äldsta i världen och den äldsta som fortfarande är i bruk.


En astronomisk klocka var på medeltiden en mekanisk klocka som förutom tiden även visar viss astronomisk information, som positionen för månen och planeterna. Just klockan i Prag är uppdelad i tre delar, en del som visar solens och månens positioner, rörliga apostlafigurer (samt en avbildning av Döden som mäter ut tiden) som är synliga en gång i timmen och slutligen en kalender som markerar dagar och månader.

Klockan konstruerades av klockmakaren Mikuláš från Kadaň och matematikern Jan Šindel. Kalendern och den gotiska inramningen tillkom på 1490-talet. Tidigare tillskrev man, tydligen felaktigt, klockmakaren Jan Růže (även kallad Hanuš) konstruktionen av klockan. Legenden säger att han fick ögonen utstuckna på order av rådet i Prag för att inte kunna återskapa klockan (eller något lika vackert).

Är man i Prag och besöker gamla stan är det svårt att missa den astronomiska klockan på rådhuset. Det lönar sig att vara där när apotlafigurerna går sin promenad. Klockan är dock även dessförutan ett imponerande exempel på medeltida vetenskap och hantverksskicklighet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven