Det sovjetiska krigsmonumentet i Treptower Park i Berlin
I dag på den tyska enighetsdagen vill jag uppmärksamma ett tyskt resmål och min tanke faller märkligt nog på ett minnesmärke över det som ledde fram till att landet delades. Jag var nämligen i Berlin med en vän som har en lägenhet där för några år sedan vid Kristi Himmelsfärdshelgen och vi hyrde cyklar och cyklade ut till Treptower Park (jag tror dock inte att det är jag på fotografiet nedan utan att det är från ett annat tillfälle). Vad vi faktiskt inte reflekterade över var att detta var den åttonde maj kapitulationsdagen för det Tredje riket. I Treptower Park står ett av de tre sovjetiska segermonument som under DDR-tiden uppfördes i den tyska huvudstaden och just denna dag var parken full av personer som firade kapitulationen (påfallande många var ryskspråkiga).
Bild: Arne ÖbergNazityskland kapitulerade som sagt sent på kvällen åttonde maj 1945. Den villkorslösa kapitulationen innebar att landet delades in i fyra ockupationszoner, en sovjetisk, en amerikansk, en brittisk och en fransk. Östra Tyskland (eller det som blev kvar efter att man ritat om kartan för Östeuropa) var den sovjetiska zonen (utom de västra delarna av Berlin då staden delades enligt samma principer som landet). Fyra år senare, åttonde maj 1949, invigdes det sovjetiska krigsmonumentet över de 7000 soldater ur Röda armén som stupade under slaget över Berlin. Minnesmärket är designat av den sovjetiska arkitekten Yakov Belopsky och föreställer en sovjetisk soldat med svärd som håller i ett barn och som krossar en swastika under sin fot.
Bilder: Arne Öberg
Man kan ju förstå att delar av den tyska befolkningen har ett kluvet förhållande till minnesmärket, Röda armén var trots allt en fientlig armé som ockuperade Tyskland, men kanske anser många trots det att det är viktigt att minnas att det faktiskt var en diktatur med svåra människorättsbrott och folkmord som föll. När Berlinmuren föll vandaliserades faktiskt monumentet. Detta ledde dock till protester och högerextremister påstods ligga bakom vandaliseringen. Många samlades till protesterna.
När Tyskland enades skrev man under på att man skulle bevara alla minnesmärken över stupade i kriget, inklusive dem över ryska soldater. Tyskland har alltså ansvaret för att bevara monumentet men ska konsultera den ryska federationen om man ska göra förändringar.
Förutom själva monumentet är ju Treptower park också en trevlig park där man kan sitta och ha en picknick. Den är värd ett besök närhelst man råkar vara i Berlin men har man möjlighet att vara där den åttonde maj så är det naturligtvis en extra upplevelse.
Kommentarer
Skicka en kommentar