Katedralen i Rouen

Jag har sedan några år tillbaka en reproduktion (egentligen en gammal plansch som ramats in) av en av Claude Monets berömda målningar i sviten Katedralen i Rouen hängande på väggen i mitt vardagsrum. Så när jag för några år sedan besökte staden, vilket gav inspirationen till gårdagens blogginlägg om Rouen (https://annorlundaplatser.blogspot.com/2020/10/rouen-normandies-huvudstad.html), så var det naturligtvis en särskild upplevelse att se framförallt fasaden, men naturligtvis även resten, av katedralen.



Det har funnits en kyrka i de centrala delarna av Rouen sedan slutet av 300-talet och den utvecklades snabbt till en katedral. När vikingarna under ledning av hövdingen Rollo invaderade och fick kontroll över hertigdömet Normandie raserades den äldre byggnaden. Rollo hann dock omvändas till kristendomen och låta döpa sig på platsen år 915. Han är även begravd här.

Den nuvarande katedralen började byggas i slutet av 1100-talet i gotisk stil. Den brann dock år 1200 men byggnationen fortsatte. Under hela medeltiden kom kyrkan att utsättas för krig, bränder och blixtnedslag men också av fortsatt byggnation.


I dag är det en pampig gotisk kyrka. Dess mest kända del (förutom själva fasaden) är Smörtornet som uppfördes på 1500-talet med hjälp av donationer från rika församlingsmedlemmar som på detta sätt botade sig inför Gud för att de syndade genom att inte avstå smör under fastan.


Vid mitt besök i staden lös de också upp fasaden med ett fascinerande ljusspel som projicerade historien om Wilhelm Erövraren och den normandiska erövringen av Storbritannien på fasaden.

Hela sviten av de målningar impressionisten Claude Monet gjorde av katedralen finns till beskådande på Musée d'Orsay i Paris.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven