Örebro slott
I en av sina romaner låter Håkan Nesser några karaktärer från det fiktiva Kymlinge passera Örebro och då kommentera att slottet där konkurrerar med Kalmar om att vara Sveriges vackraste. Den från Kumla bördige Nesser må ha talat utifrån något lokalpatriotiska känslor men det är inte svårt att hålla med. Örebro slott är på många sätt unikt i Sverige. Det är ett renässansslott med vallgrav, ringmur, tinnar och torn beläget mitt inne i de centrala delarna av en av Sveriges större städer.
Bilder: Theo Caldwell
Slottets äldsta historia är delvis okänd. En kungsgård finns omnämnd från 1347 men den första riktiga befästningen tros vara runt ett årtionde yngre. Sannolikt uppfördes det av kung Magnus Eriksson. Slottet ligger på en holme i Svartån som utgör naturlig vallgrav och fram till 1600-talet användes en vindbrygga (som sedan ersatts med en fast bro). Under de första århundrandena belägrades "Örebro hus" flera gånger under de unions- och inbördeskrig som fördes i det dåvarande Sverige.
Efter Gustav Vasas död fick hertig Karl Örebro hus i arv och från 1573 påbörjade han en omfattande ombyggnad. Hertigen hann både avsätta sin brorson Sigismund, själv bestiga Sveriges tron under namnet Karl IX och avlida innan renässansslottet år 1625 stod färdigt. Däremellan hann inte mindre än sex riksdagar hållas på slottsområdet. När byggnationen väl var klar hade slottet tappat sitt strategiska läge.
Ena tornet rasade på 1700-talet och runt 1750 påbörjades nästa ombyggnad, den här gången till ett stramare klassicistiskt slott. Detta kom att tjäna som residens åt kung Karl XIII vid den riksdag 1810 som accepterade hans adoption av marskalk Bernadotte och alltså stadfäste den nuvarande kungaätten.
Under den senare delen av 1800-talet fram till förra sekelskiftet genomfördes den historieromantiska restaurering som var tänkt att återställa renässansslottet. De hade dock en hel del missuppfattningar om hur detta sett ut men gav i alla fall slottet sitt nutida utseende.
Örebro slott är framförallt magnifikt utifrån men ett besök inne på slottsområdet är ändå spännande. Det har under åren använts som såväl fängelse som museum och kontor för länsstyrelsen.
Kommentarer
Skicka en kommentar