Sveriges största torg

I dag är Karlskrona, residensstaden i Blekinge län, inte en jättestor stad, snarare ganska liten. Annorlunda var det när staden grundlades på 1600-talet. Ganska snart var staden den tredje största i det svenska stormaktsväldet, efter Riga och Stockholm. Örlogsstaden, som är anlagd på Trossö för att hysa den svenska flottan, kan till och med varit påtänkt som ny svensk huvudstad. En hel del i stadsplanen, som bland annat tagits fram av Erik Dahlberg, tyder på det. En av de tydligaste antydningarna är det överdimensionerade Stortorget.


Stortorget i Karlskrona är 25 000 kvadratmeter stort i sig självt. Inkluderar man rådhuset och Fredrikskyrkan som ligger på torget är detta 28 000 kvadratmeter. Det gör det till Sveriges största torg. Stadens grundare, kung Karl XI, står staty på torget.


Fredrikskyrkan är ritad av arkitekten Nicodemus Tessin d.y. (mest känd för Stockholms slott) och började byggas 1720. Det är en typisk barockkyrka. Den brann 1790 men klarade sig förhållandevis bra och har därefter restaurerats flera gånger (invändigt så sent som 2015-18). Kyrkan är fortfarande församlingskyrka i Karlskrona stadsförsamling.


Tillsammans med Trefaldighetskyrkan, också ritad av Tessin d.y. och belägen direkt söder om Stortorget, utgör Fredrikskyrkan det bästa exemplet på barock kyrkoarkitektur i Sverige. Den oktagonala Trefaldighetskyrkan var från början Tyska församlingens kyrka (det tidiga Karlskrona hade många tyska invånare). Den klarade sig inte lika bra som grannkyrkan i branden stadsbranden 1790 och fick byggas upp igen efter de ursprungliga ritningarna.

Örlogsstaden Karlskrona finns upptagen på Unescos världsarvslista. Det är ett världsarv det finns anledning att återkomma till.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven