Syntagmatorget i Aten - en ödesmättad plats
I dessa tider med en pandemi som sveper över världen, nedstängningar av hela länder, stor osäkerhet om vart världsekonomin är på väg och ett Storbritannien som lämnar EU (kanske utan nytt avtal på plats) så är det kanske svårt att minnas att vi för bara åtta år sedan hade en situation där det mest skrämmande ekonomerna kunde se framför sig var ett Grekland på väg att ställa in sina betalningar och lämna eurosamarbetet. På den tiden slog "ödestimmen" för Grekland med jämna mellanrum i nyhetssändningarna. Å ena sidan politiker i förhandlingar med EU och IMF, på gatan oroliga människor som protesterade mot åtstramningar och en skyhög arbetslöshet.
Fast nu var det ju ingen gata de stod på, utan ett torg. Närmare bestämt det lilla torget framför den grekiska parlamentsbyggnaden i Aten - Syntagmatorget.
När Grekland blev självständigt från det osmanska riket runt 1820-talet kom det att utvecklas till en monarki. Från år 1832 var det en erkänd sådan under kung Otto som år 1834 gjorde Aten till sin huvudstad. Han lät anlägga två torg, Omnoiatorget och det nuvarande Syntagmatorget. Ursprungligen var det tänkt att kungen skulle bygga sitt palats vid Omnoia men det ansågs lämpligare att placera det vid det andra torget som därför ursprungligen hette Palatstorget.
Knappt hade kungen flyttat in i sitt palats år 1843 förrän ett uppror bland såväl befolkning som militär tvingade honom att erkänna en ny konstitution, Greklands första. Den undertecknades år 1844 och till minne av den händelsen fick torget framför palatset namnet Konstitutionstorget eller på svenskblandad nygrekiska Syntagmatorget.
Sedan 1934 hyser det gamla kungapalatset Greklands parlament. Och det var som sagt därför som de återkommande protesterna och ockupationerna år 2010-2012 skedde på just detta torg.
När det inte skakas av protester är det ett stillsamt, lite sömnigt, torg med en stor fontän. Det är också en liten transporthubb där man bland annat kan ta spårvagnen till hamnstaden Pireus. Från torget har man också utsikt över palatsområdet och på detta precis mitt över gatan från torget sett ligger den okände soldatens grav. Framför denna sker vaktombyte en gång i timmen.
Är man i Aten och vill ta del av lite modern historia mellan all den antika är ett besök på Syntagmatorget verkligen att rekommendera. Det är som sagt inte särskilt märkvärdigt i sig, men för oss som minns den förra finanskrisen och protesterna i Grekland kommer det alltid vara en ödesmättad plats.
Kommentarer
Skicka en kommentar