Stortorget i Stockholms gamla stad - 500 år efter Stockholms blodbad

 OK, det här är en plats många läsare förmodligen inte bara vet att de vill besöka utan många gånger har besökt, men med anledning av att det nu i helgen är 500 år sedan Stockholms blodbad så måste ju dagens blogginlägg handla om Stortorget i Gamla stan.


Staden Stockholm finns första gången nämnd i skrift i dateringen av ett brev som Sveriges siste jarl, Birger Magnusson, känd bara som Birger Jarl, skrev år 1252. Staden bör alltså vara etablerad någon gång runt den tiden. Birger Jarl skrev sitt brev på det som i dag är Riddarholmen, men Stadsholmen har alltid varit den centrala delen av staden. Stortorget var stadens absoluta mittpunkt. Med tanke på att gatorna Västerlånggatan och Österlånggatan i början hette så därför att de var de långa gatorna östan och västan muren (alltså stadsmuren) så inser man hur liten stadsbebyggelsen var och hur stort torget måste ha tett sig i staden.



Från 1300-talet fanns stadens rådstuga vid torget. Där fattade rådmännen beslut om staden. Det tyska inflytandet var ursprungligen stort och det fanns såväl en svensk som en tysk borgmästare. Det huset är sedan länge borta. Sedan 1776 ligger Börshuset på denna plats. Huset uppfördes för börshandeln men kom tidigt att upplåta delar av huset som representation för staden och som samlingslokal för Svenska Akademin. Stockholmsbörsen flyttade till Frihamnen 1998 och sedan dess är lokalerna helt och hållet Svenska Akademins. I dag rymmer huset Nobelmuséet.


Ända sedan medeltiden har det funnits en vattenpump på torget, ursprungligen mycket viktig för stadens vattenförsörjning. Den nuvarande pumpen uppfördes dock i samband med byggnationen av Börshuset.

Den mest kända händelse vi förknippar med Stortorget är det vi kallar Stockholms blodbad. Bakgrunden är att de tre nordiska länderna Sverige (som inkluderade Finland), Norge och Danmark sedan 1394 var förenade i en personalunion med det danska kungahuset som regerande. Sverige hade flera gånger dock valt en egen kung eller hållit sig med en riksföreståndare. Många gånger hade det lett till inbördeskrig. Hösten 1520 hade kung Kristian II tröttnat på upproren. I samband med att kröntes till svensk kung lät han fängsla anhängare till den tidigare riksföreståndaren Sten Sture. Men hänvisning till en konflikt Sten Sture hade med biskop Gustaf Trolle dömdes de för förräderi och avrättades. Rannsakningen och avrättningarna ägde rum 7-9 november 1520 och det är alltså i dagarna 500 år sedan. Händelsen ledde fram till det uppror lett av Gustav Eriksson av ätten Vara (vars far hörde till de avrättade) som slutligen gjorde slut på Kalmarunionen och etablerade Vasaätten i Sverige.

Stortorget kan med fördel besökas året runt. Stadsmissionen i Grillska huset har hyfsad lunch och en fin uteterras på baksidan. Kring jul brukar det vara en julmarknad på torget som också är trevlig. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven