Vaclavplatsen i Prag

 När kung Karl IV av Böhmen år 1348 grundade Nya Prag i anslutning till den äldre Gamla Prag så innehöll stadsplanen flera stora torg och det näst största var Hästmarknaden. Från 1680-talet stod här en stor staty av Böhmens skyddshelgon Sankt Vaclav. Statyn flyttades dock 1879 men då hade redan en tjeckisk nationalism börjat gro (dagens Tjeckien var ju en del av den habsburgska dubbelmonarkin Österrike-Ungern). Torget fick nu namnet Vaclavplatsen och 1912 restes en ny staty av helgonet på torget.


Vaclavplatsen är ett ovanligt torg, egentligen mer lik en bred boulevard. Det är det område i Tjeckien som har flest fotgängare.  I ena änden ligger Tjeckiens nationalmuseum.

Det var framför Vaclavstatyn på Vaclavplatsen som författaren Alois Jirásek i oktober 1918 läste upp den tjeckoslovakiska självständighetsförklaringen. Sedan dess har torget varit skådeplats för många viktiga händelser i landets  stormiga historia. Under den s.k. Sammetsrevolutionen 1989 när kommunismen föll hölls flera massdemonstrationer på Vaclavplatsen. Den kom på så sätt att bli en symbol för kommunismens fall och det är väl mest för att få uppleva att man varit på den platsen som man besöker den.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven