Kvinnoöden i musiken: Maj på Malö

 Evert Taube är Sveriges under 1900-talet främste visdiktare. Han är känd för visor där han ikläder sig ett alter ego som Frithiof Andersson eller Rönnerdahl, särskilt den tidigare känd som äventyrare med passion för unga kvinnor. Taube var själv en mycket berest man och hans visor, om än inte direkt självbiografiska, bygger på miljöer han besökt.



Bild: Reymar Dahlin

År 1943 gav Evert Taube ut vissamlingen Ballader i Bohuslän och det är där han första gången publicerar visan om Maj på Malö. Samma år gjorde han också en skivinspelning med visan. Den handlar om hur Rönnerdahl besöker handelsman Flinks handelsbodFlatön utanför Orust i Bohuslän. Medan Rönnerdahl befinner sig i butiken anländer en ung vacker kvinna som handelsmannen verkar ha ett synnerligen gott öga till. Han hälsar henne som "Maj på Malö, vackra Maj" och fortsätter med att poetiskt beskriva hur alla böljor vill smeka henne när hon kommer i sin eka.

Taube har senare själv beskrivit det som att visan har verklighetsbakgrund. Han bodde tidvis i Bohuslän, ett tag till och med i området Ängsön på Flatön,  och ska ha besökt handelsboden och bevittnat en scen liknande den Rönnerdahl bevittnar i visan. Det här är visdiktarens egen beskrivning av sin visa:

"Verklighetsskildring från handelsman Gust. Johansson Flinks handelshus vid Stätte brygga på Flatön vid Snäckedjupet, Bohuslän. Flink som är ungdomens allt i allo i denna trakt ser sin favorit Maj på Malö komma roende till bryggan, betjänar henne i butiken och vad han under tiden har att säga, sätter poeten på vers och melodi."

Handelsman Flink ska vara en pseudonym för Gustaf Johansson som drev en lanthandel på Flatön. Tydligen var Johansson känd för att inte göra sig någon brådska vilket kan ha bidragit till att Taube valde pseudonymen Flink. Handelsboden finns dock kvar och kallas än i dag Flinks handelsbod. Den har kvar en gammaldags inredning och utgör ett exempel på hur en handelsbod i Bohuslän kunde se ut i mitten av 1900-talet. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven