Koreanska krigsmonumentet
Det koreanska krigsmonumentet i Sydkoreas huvudstad Seoul byggdes visserligen till minne av de stupade i Koreakriget men de flesta av oss skulle nog snarare kalla det ett armémuseum än ett monument. Här finns förvisso båda delar. Här finns platser avskilda för minnen av de stupade där det fortfarande läggs kransar och namn står på minnesplattor på väggen men här finns också ett regelrätt museum med salar, föremål och informationstavlor som målande berättar inte bara om Koreakriget 1950 utan om koreansk militärhistoria från stenåldern till idag.
Koreakriget 1950 var kalla krigets blodigaste konflikt (fler stupade än under Vietnamkriget) men är (särskilt i förhållande till Vietnam) förhållandevis bortglömt idag (utanför Korea förstås). På sätt och vis var det en förlängning av Andra världskriget och de tidigare kolonialkrigen i Asien. I början av 1900-talet ockuperade Japan Koreahalvön. I och med den japanska förlusten i Andra Världskriget kom halvön att delas genom en stilleståndslinje. Den norra delen av halvön kom under kommunistisk kontroll under ledning av Kim Il Sung medan den södra delen var USA-trogen (på den tiden även denna en diktatur). 1950 angrep nordkoreanska trupper Sydkorea. De var militärt överlägsna och lyckades ockupera hela den södra delen av Koreahalvön utom en liten landremsa vid staden Busan. Vid den här tiden erkände världen inte Maos Kina utan exilregeringen på Taiwan och Sovjetunionen bojkottade FN. Det gjorde att FN:s säkerhetsråd utan veto kunde hörsamma den sydkoreanska begäran om hjälp. Med stöd av en bred USA-ledd allians under FN-flagg vände krigslyckan och efter en kort tid var förhållandet det omvända, i princip hela Nordkorea var ockuperat. FN-mandatet sträckte sig inte så långt, egentligen var uppdraget bara att återställa stilleståndslinjen, men Sydkoreas regering ville tvinga fram en återförening. Med Nordkorea ockuperat ingrep Kina plötsligt på sina allierades sida. Krigslyckan vände igen och när ett nytt stillestånd undertecknades (fred är fortfarande formellt inte sluten) så var det längs med samma linjer som före kriget. Där går gränsen än i dag.
Om detta krig, men alltså även om så mycket annat, berättas utförligt på muséet. Utanför på gården finns en större samling krigsredskap som krigsvagnar och flygplan. Här finns också minnesmonument med tack till alla ingående nationer i FN-alliansen. Sverige bidrog med ett fältsjukhus i kriget och finns därför med.
Är man i Seoul är ett besök på detta museum närmast obligatoriskt. Koreakriget är skamligt bortglömt och ett besök rekommenderas varmt.
Kommentarer
Skicka en kommentar