Den historiska staden Gyengju

 I dag handlar detta blogginlägg om en plats som inte riktigt levde upp till förväntningarna (men det kan delvis vara mitt eget fel). I provinsen Norra Gyeongsan i den sydöstra delen av Koreahalvön ligger den lilla staden Gyengju. Staden har c:a 268 000 invånare (150 000 i centralorten) och är med andra ord med koreanska mått mätt en ganska liten stad. En gång i tiden var staden dock huvudstad i det forntida kungariket Silla (57 f.Kr - 935 e. Kr) som var det minsta riket på halvön men som tack vare en allians med Kina ändå kunde utöva stort inflytande. Stadens relevans och lockelse på turister består i dess mycket stora kulturhistoriska värde och arkeologiska lämningar.




Vi kom till Gyengju med buss från Busan. När man ankommer Gyengju ser man omedelbart de stora gravhögarna som ligger överallt. För en svensk är det svårt att inte komma att tänka på Gamla Uppsala och dess högar, men gravhögarna i Gyengju är väsentligt fler och mer utspridda. I de av Unesco världsarvsklassade historiska distrikten ska finnas lämningar efter flera buddhistiska tempel, gravar efter de gamla kungarna och konstverk av alla de slag.



Vi gick dock dessvärre mest in i staden i förhoppningen om att denna skulle motsvara förväntningarna av en gammal stad. Det gör den dock inte. Det är en koreansk småstad med smala gator och inte mycket folkliv. I sig är den inte värd besöket om man inte antingen kombinerar den med utflykter i området eller verkligen går in för att besöka monumenten. Om man väljer att lägga en hel dag på detta så ger Gyengju dock säkert en god inblick i livet i det gamla Sillariket.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven