Hamam - äkta turkiska bad
Sedan coronapandemin bröt ut har vi matats med uppmaningar att tvätta händerna och generellt sköta vår hygien. Just att sköta sin hygien är något människan på olika sätt försökt göra sedan urminnes tider, men vattenledningar som ger möjlighet att varje dag ta en tempererad dusch eller ett bad hemma är en helt ny företeelse (och fortfarande en lyx i stora delar av världen). I stället har man i många civilisationer, från det romerska riket fram till i dag, fått förlita sig på offentliga badhus.
Hamam eller turkiska bad som vi i väst gärna kallar dem är en sorts badhusanläggningar vi förknippar med Turkiet och den muslimska världen. När araberna och senare turkarna kom i kontakt med och erövrade gamla romerska och byzantinska provinser så övertog de och vidareutvecklade deras tradition med offentliga bad. Fram till åtminstone 1930-talet var detta det naturliga sättet för personer i det osmanska riket och den tidiga turkiska republiken att sköta sin hygien. Man gick så ofta man hade råd och kunde och badade på ett hamam.
I dag är många av de traditionella hamam omgjorda för att locka turister med spa-erbjudanden och liknande. Personligen ville jag dock prova ett mer traditionellt badhus. Mitt emot Ayasofia låg ett klassiskt bad som sägs ha servat sultanen på sin tid (vilket visserligen kan vara en turistslogan). Besöket börjar med att man får boka en tid. När man gjort det tvingas man fylla i en hälsodeklaration som är mer detaljerad än det mesta jag sett, här frågas bland annat om blodtrycket. Det är väl mest ett sätt att friskriva sig och man får känslan att de har hängslen och livrem på. Om man fortfarande vågar efter denna upplevelse så skickas man till ett omklädningsrum med en handduk. På traditionellt vi klär man av sig naken och virar handduken runt de mer intima delarna (på mer moderna anläggningar lär de tillåta badbyxor). Handduken ska sedan sitta på hela tiden under badet. Man förs in i ett rum där man välkomnas av en person som assisterar vid badet. Du badar alltså inte själv i en pool eller så utan badaren kastar varmt vatten på dig från en hink och tvålar in dig med lödder. Han masserar också och kan vara ganska brutal i detta (jag trodde han skulle bryta benet av mig). Efter att ha tvättats, masserats och blivit ordentligt sköljd med vatten får man gå ut i loungen där man kan avsluta besöket med en traditionell kopp te innan man byter om igen.
Besöket var väldigt dyrt och känns på det sättet lite som en turistfälla, jag tror att jag betalade motsvarande 800-1000 kronor för en timme. Å andra sidan är det ju en ganska unik möjlighet att pröva på en traditionell typ av bad och umgänge som nästan försvunnit med möjligheten till varmvatten i hemmet. Så om man vill uppleva ett traditionellt bad så är ett besök på ett turkiskt hamam en upplevelse man inte bör missa.
Kommentarer
Skicka en kommentar