Kalmar slott

 Det går inte nog att understryka vilken fantastisk pärla till småstad som Kalmar är. Det är en av de charmigaste städerna i Sverige och var en gång i tiden gränsstad mot det danska riket som inkluderade Skåne och Blekinge. Så har Kalmar också fått ett slott som är ett av Sveriges vackraste och bäst bevarade renässansbyggnader.


Kalmar slott finns belagt tillbaka till 1100-talet. Det ligger på den lilla Slottsholmen i Kalmar gamla hamn. I slutet av 1300-talet stod den värd för det nordiska toppmöte där de svenska stormännen valde drottning Margareta och Erik av Pommern till regenter. Margareta var sedan tidigare drottning av Danmark (efter sin far Valdemar Atterdag) och av Norge (som änka efter sin man den norske kungen Håkan Magnusson). Därmed förenades de tre länderna för drygt hundra år i en personalunion kallad Kalmarunionen.

Kalmarunionen bröts definitivt när Sverige valde Gustav Eriksson Vasa till kung 1523. Han var dock den som började utveckla Kalmar slott mot en verkligt renässansslott. 1535 anlade Henrik von Cöllen de fyra runda tornen som i dag är en viktig del av borgens utseende. Gustav Vasas söner Erik XIV och Johan III fortsatte upprustningen av slottet. År 1611 erövrades slottet av danskarna i Kalmarkriget och återlämnades till Sverige 1613.

Mot slutet av 1600-talet upphörde slottet att användas som kungaborg och förfallet började. På 1800-talet började en upprustning som gör att slottet idag kan sägas vara Sveriges bäst bevarade renässansslott. Slottskyrkan är en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor.

Det finns många skäl att besöka Kalmar och väldigt få skäl att inte göra ett besök på slottet när man är där. Det är verkligen en pärla.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven