Pestkolumnen i Wien

 I dessa pandemitider kan det vara nyttigt att minnas att genom historien har sjukdomar och farsoter varit mänsklighetens naturliga följeslagare, Förr i tiden kunde man inte heller förlita sig på att man rekordsnabbt skulle få fram vaccin. Istället förlitade man sig på Gud.


När en av de sista pestepidemierna i Europa drabbade Österrike år 1679 flydde kejsaren Leopold I staden. Han svor då att om epidemin gick över så skulle han resa ett monument till den hela Treenigheten. Redan i slutet av året började man resa en träkolumn. De följande åren fick flera konstnärer uppdrag att utforma monumentet och göra skulpturer. De första ritningarna gjordes av Matthias Rauchmiller som dock gick bort strax därefter. Basen med dess skulpturer ritades av Johann Bernhard Fischer von Erlach och den slutgiltiga designen gjordes av Paul Strudel.

Pestkolumnen är en av de mest berömda barockkonstverken i Wien. Den har en komplicerad ikonografi där Leopold I ses tillbe Gud och Treenigheten visar sig i tre steg vertikalt. Dessa kan också identifieras som olika delar av det Habsburgska imperiet.

För en turist är Pestkolumnen förstås en naturlig sak att besöka i gatubilden. Det kan också vara en nyttig påminnelse om att vi inte är ensamma genom historien av att drabbas av svåra farsoter.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven