Där Göta kanal korsar Söderköping

 Om man åker söderut med bil från Stockholm och passerar Östergötland kan det vara trevligt att göra ett stopp i Söderköping. Den lilla tätorten i kommunen med samma namn hade en relativ storhetstid (den har väl aldrig varit en metropol) på medeltiden. Då fanns här bland annat ett kloster och här slöts även freden mellan Erik av Pommern och Engelbrekt Engelbrektsson. Med seklen kom orten dock att tappa sin betydelse.

Bild: Mårten Levin

Ny betydelse fick Söderköping när Göta kanal började byggas på 1800-talet. Projektet som initierades av Baltzar von Platen var ett försök att förbinda Östersjön med Kattegatt genom en lång vattenled genom Götaland. Den totala sträckan är 190,5 kilometer, varav 87,3 km är grävd eller sprängd kanal. Den går från Bråviken i Östergötland via Vättern över till Västergötland, Vänern, Trollhätte kanal och slutligen Göta älv ut till Göteborg. Hela kanalen innehåller totalt 58 slussar. Det är Sveriges genom tidernas dyraste och mest spektakulära infrastrukturprojekt.

Man får dock säga att von Platen (och investerarna) hade viss otur. Göta kanal fick aldrig den betydelse som var tänkt. När bygget stod färdigt hade järnvägen redan slagit igenom och det blev allt mindre intressant att transportera gods över kanalen. I stället har kanalen främst blivit en sevärdhet och en väg för nöjessegling och kanalturer. Elaka tungor gör gällande att den också kallas "skilsmässorännan" eftersom par som seglar på den under resan har så många möjligheter att göra fel i varandras ögon och bli osams.

Bild: Mårten Levin

Området där kanalen passerar Söderköping är ett av de mest natursköna. Man kan från det närliggande berget också få en bra utsikt över småstaden (även det för Söderköping spektakulära höghuset intill kanalen). Annars kan man bara sitta och titta en stund på båtarna som passerar eller kanske ta en glass på Smultronstället, det lilla glasscafét som sedan 1982 serverat egenkomponerade glassar.

Är man en båtmänniska är väl annars en färd på kanalen det rätta sättet att se denna del av Sverige (men det ska jag kanske inte rekommendera par som vill hålla ihop).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven