Dioclatianus palats

 Ganska många inlägg på den här bloggen handlar om vad man på engelska kallar "misnomers", alltså saker som kallas för en sak men är något annat. Lervulkanerna i Azerbajdzjan är snarare geysrar av lera än vulkaner, ryttarstatyn "kopparmärra" är inte i koppar utan i brons, Sokrates fängelsegrotta i Aten användes inte som fängelse för den antike filosofen. Dagens inlägg handlar om den muromgärdade gamla stan i den kroatiska staden Split som alltså är en äldre stadskärna. Den är dock känd som Dioclatianus palats.









Dioclatianus var romersk kejsare mellan åren 284-305. Han samlade riket efter en svår period av inre stridigheter och genomförde många reformer. En av dessa var att dela riket i fyra delar och utse medkejsare. Denna delning kom att bli permanent, om än i två delar snarare än fyra, när efterträdaren Konstantin flyttade huvudstaden till den östra rikshalvan. Efter att ha genomfört sina reformer abdikerade Dioclatianus och drog sig tillbaka till det palats han låtit bygga åt sig på dalmatinerkusten där kejsaren var född. I palatset levde han de sista fyra åren av sitt liv. Han begravdes i ett mausoleum i palatset. I dag är mausoléet dock en katolsk katedral tillägnad S:t Dominius. Det är världens näst äldsta kyrkostruktur och dominerar en stor del av palatsområdet.


På området finns också egyptiska sfinxer som förts hit till kejsarens ära.

Efter Dioclatianus död förblev palatset i kejserlig ägo men blev med tiden allt viktigare som stadsområde. Under medeltiden uppfördes många hus på palatsområdet och den gamla staden tog sig en form som påminner om dagens. Fortfarande kan man dock se spår av områdets ursprungliga funktion.

Dioclatianus palats är utsedd till ett världsarv av Unesco.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven