Hadrianus bibliotek

 Akropolis i Aten är naturligtvis mest känt för Parthenontemplet, ett unikt och magnifikt byggnadsverk som ingen turist i den grekiska huvudstaden lär missa. Det har blivit en symbol för staden antika storhetstid. Den berömda klippan bjuder dock på fler antika byggnader än så och en del från helt andra tidsperioder än den klassiska atenska storhetstiden.


Den romerske kejsaren Hadrianus (regerade 117-138 e. Kr) lät år 132 (när Parthenon redan var mycket gammalt) uppföra ett bibliotek på klippans norrsida. Biblioteket hyste böcker i form av papyrusrullar. Det var byggt i samma stil som byggnader på Forum i Rom med en praktfull ingång och en innergård med pelargång. Biblioteket skadades dock allvarligt under herulernas invasion år 267 och kom att repereras först under prefekten Herculius i början av 400-talet.

Under den bysantinska tiden på medeltiden var platsen säte för tre olika katedraler som det också finns rester bevarade av.

Det är givetvis främst för Parthenon som man tar sig upp på Akropolis. När man väl är där finns det dock ingen anledning att hoppa över denna lämning från den romerska historien.   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven