Strömstad - Sveriges västligaste stad
Om vi pratar om svenska resmål som besöks av många utländska turister så kanske du kommer att tänka på Skansen eller Vasamuséet på Djurgården i Stockholm. Eller möjligen på Visby ringmur. Den som är mer vintersportintresserad tänker på Åre eller kanske Lugnet i Falun. Barnfamiljer funderar över Astrid Lindgrens värld i Vimmerby eller Liseberg i Göteborg. Alla de platserna är naturligtvis kända besöksmål för turister. Pratar vi riktigt stora årliga volymer av besökare så är dock Systembolaget i Strömstad en plats som troligen slår dem allihop! Före coronapandemin var det nämligen i hög grad dit norrmännen reste för att handla.
Bilder: Stig Edhborg
Strömstad är Sveriges västligaste stad. Kommunen har 13 000 invånare och själva tätorten runt 7000. Den ligger vid Kattegattkusten i norra Bohuslän, nära norska gränsen. Svinesundsbron, som är själva gränsbron, ligger i kommunen och det sägs att köpcentret intill är Sveriges mest besökta turistdestination (till och med större än Systembolaget). Med närheten till havet, Kosteröarna och de bohuslänska klipporna har Strömstad också kommit att bli en populär destination för seglare (numera i hög grad norrmän).
När Bohuslän genom freden i Roskilde 1658 gick från att vara norskt till svenskt så blev svenskarna tvungna att anlägga en ny stad för att avleda handeln från det närliggande Halden (dåvarande Fredrikshald) i Norge. Det blev den lilla orten Strömmen som år 1667 fick köpingsrättigheter och som år 1676 fick stadsrättigheter.
Strömstad är alltså dels en gränshandelsort (och som sådan hårt drabbad av pandemin och gränshindren) men också en mysig sommarstad även för svenska turister. När jag var barn såg jag också deckarserierna om Polisen i Strömstad med Per Oscarsson och Stefan Ljungqvist (efter Gösta Unefäldts romaner) så det är alltid lite speciellt att gå förbi polisstationen i stan.
Kommentarer
Skicka en kommentar