Martina Franca

 För några år sedan gjorde jag en rundresa i södra Italien med start i Neapel och sedan med bil tvärs över halvön till Lecce i öster. Ett av de mindre ställen som vi passerade och tillbringade någon timme i var staden Martina Franca i provinsen Tarato i Puglia.




Martina Franca är en småstad i Italien men med sina nästan 50 000 invånare skulle det ju vara en medelstor svensk kommun. Den är lite charmig och ligger mellan de mer kända Alberobello och Lecce och passar därför för ett stopp. Under delar av medeltiden var en tredjedel av stadens invånare judar eller kristna konvertiter från judendomen men av detta syns inte många spår i dag.




Vid Piazza Plebescito ligger stadens katedral Basilica de San Martino från mitten av 1700-talet. Dagens barockkyrka med rokokoinslag byggdes upp efter att en tidigare romansk kyrka förstörts i en jordbävning. Reliefen ovanför portalen föreställer helgonet S:t Martin av Tours som delar sin mantel med en tiggare. Då även min hemkyrka i Solna en gång tillägnades just S:t Martin så är ju detta noterbart.

Martina Franca är kanske inte en stad man reser till för att turista under en längre tid (eller ens en natt) men som ett stopp på en längre rundtur några timmar är den värd ett besök. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ettårsdagen av vår kwanjula

Femtio år med sommarstuga i Hälleviksstrand

Kwanjula - ugandisk introduktionsceremoni inför bröllop