Göteborg 400 år
Ja, jag erkänner, Sveriges näst största stad med mer än en halv miljon invånare, Skandinaviens största hamn och sevärdheter som Liseberg, Svenska Mässan, Scandinavium, Skansen Kronan, Röhska muséet och den nya Göteborgsoperan är väl sannolikt en stad som större delen av min läsekrets inte bara vet att de vill besöka utan också redan besökt många gånger. Icke desto mindre är det ju så att staden just idag 4 juni 2021 har sitt officiella fyrahundraårsjubileum och det vill jag ju uppmärksamma även här på bloggen.
Bilder: Reymar Dahlin
Göteborg grundades som alla förstår i juni 1621. I privilegiebrevet står För det första, skal denne Stad, heta och kallas Götheborgh och därmed var staden namngiven. Sannolikt syftar namnet på att staden var en befäst stad vid Göta älv. Den dåvarande kungen Gustav II Adolf räknas som stadens grundare och har alltid firats särskilt i Göteborg. Det har dock funnits föregångare i form av städer som Lödöse som legat i närheten. Man får betänka att staden när den grundades låg på en smal svensk landremsa vid Göta älvs mynning med det norska Bohuslän i norr och det danska Halland i söder och det var givetvis mycket viktigt för den svenska kronan att skydda den då enda svenska västkusthamnen. En intressant anekdot är att Göteborg och Jakarta i Indonesien ursprungligen lär ha varit byggda efter samma stadsplan. Båda utvecklades av holländare och är baserade på Amsterdam. Därför har Göteborg också en hel del kanaler genom staden.
Bild: Reymar DahlinÄn i dag är Göteborg Skandinaviens största hamn. Det går inte att komma ifrån och förmodligen inte heller överskatta den betydelse hamnen haft för staden eller för Sverige som nation. Förutom en hamnstad har ju Göteborg traditionellt varit en stor handelsstad och industristad. Industrier som SKF, Volvo och stora delar av den tidigare svenska varvsindustrin har gjort Göteborg till Sveriges viktigaste industristad.
För turisten är stadens mest kända del förmodligen Avenyn, egentligen Kunsportavenyn, från Götaplatsen med den stora Poseidonstatyn av Carl Milles. Dessa har kommit att bli symboler för staden. Det är också en av de få svenska städer (även om de nu börjar bli allt fler) som har en betydande del av kollektivtrafiken i form av spårvagnar.
Bild: Reymar DahlinFörutom nöjesparken Liseberg som ett normalt år drar många besökare och är en av Sveriges mest besökta turistmål så är Trädgårdsföreningen en välbesökt park i Göteborg. Hit går man naturligtvis kanske främst för att se trädgården men här arrangeras också konserter och uppträdanden. Och när man talar om konserter så kan man ju inte undgå att nämna Ullevi (nya eller gamla, det är ju numera omöjligt att veta) där Bruce Springsteen och stadens egen Håkan Hellström brukar konkurrera om att ha publikrekordet.
Om någon läsare, mot förmodan, inte varit i Göteborg så är den värd ett besök - och hjärtliga gratulationer på fyrahundraårsdagen. Må den leva många år till!
Kommentarer
Skicka en kommentar