Skokloster slott
På halvön Sko vid Mälaren (i det som idag är Håbo kommun) ligger det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Skoklosters slott är ett av Europas finaste barockslott och ett av de tydligaste äreminnena över det som kallas svensk stormaktstid.
Bild: Jenny BergströmDet har funnits en större gård på Sko sedan 1100-talet. I början av 1200-talet donerades denna till cisterciensernunnorna som klosterbyggnad. Under reformationen på 1500-talet exproprierade den svenska kronan klosteregendomen och den kom sedan att bli en förläning som delades ut till adelsmän som gjort kronan tjänster. År 1611 kom den då ganska förfallna egendomen att doneras till Herman Wrangel. Det var hans son fältmarskalken Carl Gustaf Wrangel som mellan åren 1654-1676 lät uppföra det nuvarande slottet. Arkitekt var troligen Caspar Vogel men det är sannolikt att han utgått från originalritningar av Nicodemus Tessin d.ä. Efter Wrangels död kom slottet att hamna i ätten Brahes ägo (via ett äktenskap med Wrangels dotter) och behölls på olika sätt inom familjen fram till 1967. Den siste private ägaren var Rutger Fredrik von Essen. Slottet köptes 1967 av svenska staten för 25 miljoner kronor och har sedan dess varit museum.
Skoklosters slott är framförallt ett minnesmärke över Carl Gustaf Wrangel själv och hans krigiska gärningar under framförallt trettioåriga kriget. Wrangel deltog i diverse rövartåg på kontinenten och fick med sig mycket krigsbyte (vad vi i dag skulle kalla stöldgods) i form av konst, möbler och andra inventarier som finns utställda på Skokloster. Det ger därmed en god inblick i överklasslivet under stormaktstiden.
En lustig detalj i sammanhanget är att jag vid ett tillfälle under en resa blev sittande på ett hotellrum i Hamburg och började titta på en tysk dokumentär om trettioåriga kriget. Wrangel förekom där flitigt i skurkrollen. Ingen krigsprofitör var värre än han. Det är en annorlunda (och sannolikt sannare) bild av fältmarskalken än den som ges på Skokloster. Ändå är Skokloster ett intressant minnesmärke över en tid då Sverige var en stormakt. Det är väl värt ett besök.
Kommentarer
Skicka en kommentar