Khachapuri - georgiska ostbröd
I dag tänkte jag att blogginlägget skulle handla mindre om en plats du inte visste att du ville besöka och mer om en smakupplevelse som du inte visste att du ville uppleva - men som du definitivt vill uppleva!
Det georgiska köket är populärt i Kaukasus och i hela det tidigare Sovjetunionen. Moskva har till exempel många fina georgiska restauranger. Allra mest utbrett är det givetvis i Georgien. Den främsta georgiska smakupplevelsen är de ostbröd som kallas khachapuri. De är populära både på restauranger och som street-food.
Khachapuri finns i flera olika varianter (med namn efter de olika georgiska regioner de stammar från) men det gemensamma draget är att det är ett bröd med inbakad ost. Den mest populära varianten är den imeretiska med inbakas imeretisk ost. Den, i mitt tycke, absolut godaste varianten är dock adjaruli, ett öppet båtformat bröd med ost och smör som serveras med en rå äggula. Det är himmelskt gott - men väldigt mäktigt och fett.
Om man vill prova delikatessen före resan så finns det en restaurang nära Gullmarsplan, Tbilisis hörna, som serverar god georgisk mat.
Kommentarer
Skicka en kommentar