Nora - trästaden
Vid Norasjön i Västmanland ligger den lilla pärlan Nora. Staden är en av de få bevarade trästäderna i Sverige (tillsammans med Eksjö och Hjo) och har fått Europa Nostra Award för sitt arbete med att bevara de gamla unika miljöerna.
Namnet Nora kan härledas från ordet "nor" som betyder ungefär "litet sund mellan sjöar". Inte mycket är känt om bygdens äldre historia men staden stadsrättigheter 1643 efter att statsmakterna misslyckats med att få invånarna i Nora och Linde att flytta till den nyanlagda staden Järle (som idag är en by med 30 invånare!) och istället gav stadsrättigheter till båda orterna (Linde under namnet Lindesberg). Staden Nora var centralort i Noraskog, Nora Bergslag och under några år på 1600-talet till och med för Nora län, som dock snabbt uppgick i Örebro län där den blev kvar. I dag har tätorten runt 6 650 invånare och kommunen drygt 10 000.
Staden och den omkringliggande socknen delade på Nora kyrka. Den nuvarande kyrkan är den tredje på platsen och invigdes 1880. Framför kyrkan på det stora torget (som mest är en parkeringsplats) står monumentet över Bergsmannen och Bergskvinnan. Här ligger också Nora stadshotell
Nora har som sagt främst träbebyggelse. Staden brann på 1700-talet men har fortfarande en stadskärna huvudsakligen i trä. Det är en riktigt trevlig stad att promenera omkring i och den ligger mycket fint. Man bör inte missa att promenera längs med stranden vid Norasjön. Förutom att vara förebilden för Skoga i Maria Langs böcker (pseudonym för Dagmar Lange, själv från Nora) så är staden även känd för sin Noraglass som säljs på ett fåtal ställen i staden. Även denna rekommenderas.
Nora är också Sveriges första järnvägsstad. Redan 1856 öppnade Nora-Ervalla Järnväg och det var första gången maskindrivna tåg (inte dragna med häst) användes i Sverige. I dag drivs den som veteranjärnväg. Stationshuset finns kvar och är även centrum för bussarna till staden.
Kommentarer
Skicka en kommentar