Falu koppargruva

 I dag handlar inlägget om en unik svensk industrihistoria. Falu koppargruva var länge Sveriges allra främsta gruva och stommen i såväl den svenska kopparproduktionen som export och försvarsindustri. 


Exakt när gruvdriften i Falun startade vet man inte - den är i verklig mening förhistorisk i och med att inga dokument finns bevarade. Arkeologiska undersökningar tyder på att det har bedrivits gruvdrift här sedan åtminstone 1000-talet, en del pekar mot så tidigt som 700-talet. Här har brutits flera mineraler som zink, guld och givetvis koppar. Gruvan stängdes för gott först 1992 och är i dag ett industrimuseum och sedan 2001 världsarvsklassad av Unesco.



När man kommer till gruvan möts man av vad som ser ut att vara ett stort dagbrott. Det är dock inte ett egentligt dagbrott (även om det fortsatte som ett sådant i några hundra år) utan en gigantisk arbetsplatsolycka. Den 25 juni 1687 rasade hela gruvan in. Mirakulöst nog var detta en helgdag och ingen arbetare skadades, annars hade kanske hundratals personer omkommit. Faktum är att raset också ökade produktiviteten eftersom övergången till dagbrottsverksamhet gjorde brytningen enklare. Stora stöten som hålet kallas är alltså det första en besökare möter när man kommer till gruvan.





De guidade rundturerna fortsätter dock längre ned i underjorden. Här får man höra historierna om hur väggarna hettades upp med eld så att de sprack (att man hjälpte berget att spricka genom att kasta kallt vatten på de uppvärmda klipporna är dock en myt). Så bröt man malm i alla år. Det var ett farligt och tungt arbete.

En historia som alla besökare till Falu koppargruva får höra är historien om "Fet-Mats". En dag 1719 hittades ett lik i gruvan. Man började genast försöka identifiera den omkomne. Problemet var bara att ingen av de som arbetade dagen innan var saknad. Inte heller någon annan anställd saknades. Det verkade helt enkelt inte finnas någon arbetare som kunde vara den omkomne. Liket lades dock av någon anledning ut offentligt och en äldre kvinna råkade se det och utbrast att "det är ju Fet-Mats", Denne Mats visade sig vara kvinnans fästman som försvunnit en dag 1677. Troligen hade han förirrat sig ned i gruvan och omkommit. Liket hade sedan bevarats genom omständigheterna i gruvan och såg alltså 40 år senare likadant ut som dagen han dog.

Falu koppargruva är inte bara en viktig del av den svenska ekonomiska historien, det är också ett fantastiskt besöksmål som är spännande för alla.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven