Hansestaden Bremen

 Med sina c:a 500 000 invånare är Bremen, huvudstaden i delstaten med samma namn, Tysklands elfte största stad och den näst största (efter Hamburg) i norra Tyskland. Stadens historia går tillbaka till den tidiga medeltiden och under större delen av sin historia (med sin speciella delstatsstatus på sätt och vis även i dag) har det varit en självständig stad, delvis inom det lösliga Tysk-romerska riket. Staden styrdes av sina köpmannagillen och var en mycket viktig stad inom Hansan, det förbund av handelsstäder som styrde Östersjöområdet. Jämt Lübeck och Hamburg får den fortfarande kalla sig Hansestadt.






Det mest intressanta för en turist i Bremen är givetvis det världsarvsklassade medeltida torget och särskilt den staty av riddaren Roland som står framför rådhuset. Rolandsstatyer var vanliga bland tyska städer under medeltiden och signalerade att staden hade särskilda privilegier. De föreställer förmodligen den Roland som tjänade under Karl den Store på 800-talet (hjälten från den franska Rolandssången). Statyn i Bremen är den mest kända i dag och restes på torget år 1404. Rådhuset som han står framför består i dag av två delar, det gamla och det nya rådhuset. Det gamla rådhuset är fortfarande säte för stadens fullmäktige och byggdes i slutet av medeltiden på den plats där ett äldre rådhus stått. Det byggdes successivt ut under de kommande århundrandena. Det intilliggande nya rådhuset tillkom 1913. 

Rolandstatyn har ansiktet vänt mot Bremens katedral, en gammal kyrka ursprungligen tillägnad S.t Petrus men i dag en protestantisk kyrka.

På kortsidan av rådhuset står också en nyare staty av musikanterna i Bremen från en av bröderna Grimms sagor. Det är fyra djur som lämnar sina hem för att bli musikanter i Bremen men som istället skrämmer bort rövare genom att kättra upp på varandra.

Bremen är en välbevarad medeltida stadskärna och bör besökas om man är i norra Tyskland



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvåårsdagen av vår kwanjula - åter till Entebbe

Bron i Avignon

Minnen av Ivan Aguéli del 3: Graven